fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd 24. decembra slobodnije putovanje u države EU

Od 24. decembra slobodnije putovanje u države EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je finalizovala sve procedure da bi se povezala sa sistemom Digitalnog COVID sertifikata Evropske unije (EU), pa će crnogorski državljani od 24. decembra, kako se očekuje, moći slobodnije da putuje u zemlje EU, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje Aleksandar Sekulić je kazao da se ukoro očekuje da bude završena i aplikacija.

“U međuvremenu, svaki državljanin Crne Gore koji je vakcinisan Fajzer i Astra Zeneka vakcinom (i sve ostale koje piznaje EMA) moći će, uz prikaz QR koda sa potvrde koju može koristiti i u papirnoj i elektronskoj formi, slobodno prelaziti granice EU”, kazao je on.

Sekulić je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja, radi ravnopravnog tretmana svih imunizovanih građana, ranije obezbijedilo besplatne PCR testove u svrhu putovanja svim građanima koji su vakcinisani Sinofarm i Sputnjik V vakcinom.

“Jer se, u okviru EU digitalnog COVID sertifikata, priznaje PCR test koji je urađen u Institutu za javno zdravlje čiji su nalazi međunarodno sertifikovani”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, EU digitalna potvrda validna je 14 dana od posljednje doze vakcine. PCR test je validan 72 sata, a brzi antigenski test 48 sati.

“Građani koji su preboljeli COVID 19 i kojima je prošlo više od deset, a manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa takođe ispunjavaju uslov za slobodno korišćenje EU digitalnog COVID sertifikata”, precizirao je Sekulić.

Izrada digitalnog EU covid sertifikata implementira se u okviru projekta “E-usluge i digitalna infrastruktura” koju implementira UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, a finansira EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije