fbpx
NaslovnicaCrna GoraNVO sektor da bude imun na dnevnu politiku

NVO sektor da bude imun na dnevnu politiku

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori nije potreban izolovan nevladin sektor, već onaj koji je spreman da radi u interesu svih građana, imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja na bilo kojoj strain, poručio je premijer Duško Marković.

On je kazao da Vladu ne treba podsjećati ili navoditi da unaprijedi ambijent za civilno društvo, već da treba zajednički tražiti način kako da u partnerskom odnosu taj ambijent učine što povoljnijim, u interesu građana i države Crne Gore.

„Civilni sektor kuca na otvorena vrata kada je u pitanju unapređenje ambijenta i okruženja za njegov rad i djelovanje“, rekao je Marković otvarajući konferenciju „Civilno društvo u Crnoj Gori – kako do povoljnog okruženja za civilno društvo“ koju je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

On je poručio da Crnoj Gori nije potreban izolovan nevladin sektor, već onaj koji spreman da radi u interesu svih građana.

“NVO imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja na bilo kojoj strani. Da bude oči i uši tamo gdje državni mehanizmi zaštite i kontrole ne dosežu, da upozorava i popravlja stvari”, naglasio je Marković.

Kako je naveo, u njegovom mandatu je, kada je riječ o saradnji Vlade sa civilnim sektorom, ojačan normativni okvir, osnažen sistem finansijske podrške i unaprijeđen dijalog sa institucijama.

Marković je ukazao da skoro trećina pregovaračke strukture za najvažniji spoljno-politički cilj države, pristupanje Evropskoj uniji (EU), pripada civilnom sektoru.

On je podsjetio da je prošle godine za nevladine organizacije izdvojeno je 17,5 odsto više novca nego 2017. godine uz konkurse posredstvom 13 ministarstva.

„Ove godine 15 ministarstava raspisalo je 33 javna konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija pri čemu je za tu namjenu opredijeljeno preko 3,5 miliona EUR“, rekao je premijer.

Prema njegovim rijećima, dijalog je posljednji stup saradnje Vlade i civilnog sektora, pored normativnog i finansijskog aspekta.

Marković je rekao da u društvu koje teži dijalogu i napretku teza da su država i civilni sektor na suprotnim stranama treba da bude osuđena na poraz, ma odakle dolazila.

„Nevladin sektor je partner Vladi i spremni smo da u svakom pogledu tu saradnju snažimo u zajedničkom interesu“, poručio je Marković.

Izvršna direktorica CRNVO, Ana Novaković, rekla je da nalazi različitih istraživanja ukazuju da u Crnoj Gori nijedan od elemenata za djelovanje civilnog drustva nije u potpunosti ostvaren.

Prema njenim riječima, pitanja poput slobode izražavanja, nezkaonitog isključivanja predstavnika civilnog drustva iz nekih tijela, medijsko obračunavanje sa neistomišljenicima vratila su se na javnu scenu.

“Kada je u pitanji civilni dijalog, Crna Gora na papiru ima najbolje zakonska rješenja u regionu, strategiju, savjetodavno tijelo, ali da je primjena zakona, kao i u mnogim oblastima vladavine prava, veliki problem”, istakla je Novaković.

Kada je riječ o finansiranji NVO projekata iz javnih fonndaova, ona je kazala da dvije godine zaredom ministarstva pokazuju neodgovoran odnos i obesmišljavaju cijeli koncept.

Novaković je navela da je sloboda izražavanja kao jedan od ključnih preduslova za djelovanje aktivista civilnog društva propisana Ustavom i da nije zabranjeno da kažete šta mislite. “Ali to ne znači da ćete proći bes posljedica”.

Kako je navela, ako se pogledaju izjave u parlamentu predstavnika vlasti i značajnog dijela opozicije vidi se da je njihov zajednički problem često civilno društvo.

“Njihove izjave su pokazatelj da smo daleko od jednih i drugih. Vjerujem da su građani prepoznali da je javni interes jedini autoritet najznačajnijeg dijela civilnog društva”, dodala je Novaković.

Prema njenim riječima, danas je civilno društvo neophodno kako bi pomoglo rješavanju druge vrste krize – krize predstavničke demokratije.

“Kvalitet civilnog dijaloga, kao i socijalnog, pokazatelj je zdravlja naših demokratija. Vlast bi trebalo da omogući pristojne uslove za djelovanje civilnog društva, jer bez tog faktora nema daljeg razvoja funkcionalne demokratije”, ocijenila je Novaković.

Ona je kazala da od EU i dalje očekuju da civilni sektor tretira kao horizontalnu političku mjeru koje je direktno vezana za reformu državne uprave, borbu protiv korupcije i funkcionalnu vladavinu prava.

Šef delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, rekao je da je pristupanje EU složen proces koji zahtijeva stalni napredak na planu reform ii da državne institucije aktivno učestvovanje organizacija civilnog društva moraju prepoznati i njegovati kao prednost.

On je rekao da, imajući u vidu važnost civilnog društva u procesu kreiranja politika, EU je kontinuirano je pružala financijsku pomoć NVO organizacijama u Crnoj Gori.

Orav je pozdravio činjenicu da je Vlada iz državnog budžeta izdvojila četiri miliona EUR za podršku različitim projektima civilnog društva, uključujući sufinanciranje projekata koje finansira EU.
Prema njegovim riječima, uključivanje civilnog društva u proces kreiranja politika zahtijeva stvarne napore obje strane – državne vlasti i civilnog društva.

“Vlada mora da prepozna i prizna ulogu koju civilno društvo ima kao most između administracije i građana. Treba da budu otvoreni prema preporukama koje su dobili od predstavnika NVO”, poručio je Orav.

Osim odnosa vlade i civilnog drustva, kako je dodao, važna je uloga i opozicije.

“Ohrabrujem opoziciju da se aktivnije uključi u sve ove aktivnosti, jer će to dati bolje mogućnosti za funkcionisanje civilnog sektora”, rekao je Orav.

Najčitanije