fbpx
NaslovnicaCrna GoraNuhodžić: Put Crne Gore će uvijek određivati samo njeni građani

Nuhodžić: Put Crne Gore će uvijek određivati samo njeni građani

Podgorica, (MINA) – Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić pozvao je pojedine aktere javne scene da zastanu sa, kako je rekao, nedobronamjernom, neprimjerenom i zapaljivom retorikom koja uznemirava građane i doprinosi konfuziji o činjenicama nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

To, kako je rekao, ne znači da ima mjesta za zabrinutost, niti da je na bilo koji način ugrožena bezbjednosna situacija, u bilo kojem segmentu.

»Naprotiv. Uvjeren sam da nema razloga za brigu jer su institucije države Crne Gore i pozvane i sposobne da štite, kako imovinu tako i lični i integritet svakog građanina. Na to smo obavezni i po slovu zakona i Ustavu«, rekao je Nuhodžić agenciji MINA.

On je pozvao crnogorske poslenike javne riječi da odgovornim odnosom, koji zahtijeva aktuelna situacija, kao i objektivnim informisanjem građana, doprinesu javnom dijalogu koji je neophodan da bi se došlo do rješenja aktuelnog pitanja.

Prema njegovim riječima, dijalogu se ne doprinosi dezinformacijama, propagandističkim tekstovima, lažnim i naručenim rukopisima.

Time se, kako je rekao, samo podstiču netrpeljivost i mržnja, »što nije svojstveno Crnoj Gori«.

»Smatram da smo u profesionalnom smislu dužni da poštujemo i ono mišljenje koje ne dijelimo, da u civilizovanom ambijentu razgovaramo, kako bismo čuli jedni druge naročito o temama koje su ozbiljne i koje traže poseban senzibilitet«, kazao je Nuhodžić.

On je naveo da svi civilizovani i mirni izrazi nezadovoljstva, uživaju punu zaštitu institucija, prije svih policije.

»Poštujući iskazivanje odnosa vjernika prema rješenjima za koja smatraju da su nepovoljna za konfesiju kojoj pripadaju, naglašam da svi civilizovani i mirni izrazi nezadovoljstva, uživaju punu zaštitu institucija, prije svih policije, jer smo dužni štititi Ustavom zagarantovana ljudska prava, u skladu sa zakonom, pa i pravo na drugačiji doživljaj realnosti«, poručio je Nuhodžić.

On je naglasio da su svi dužni da poštuju državu i njene institucije, njene zakone i koncept građanske multietničke i multikulturne Crne Gore.

»Države kojoj je najveća vrijednost upravo njegovanje različitosti na kojima počivaju naša istorija, naše zajedništvo suživota, koje nema alternativu jer nam je Crna Gora jedina država. Nju ne može, niti treba da čuva i uređuje niko van njenih granica, nego samo mi koji smo njeni građani«, smatra Nuhodžić.

Kako je naveo, obaveza, u tom smislu, pripada na prvom mjestu vlasti, ali i opoziciji i građanima i vjernicima.

»Vjerujem da je započetim dijalogom poslata poruka spremnosti da se razgovara za stolom i argumentima na dobrobit vjernika, građana i države Crne Gore. I hoću da vjerujem da smo, u tome, svi na istoj strani«, zaključio je Nuhodžić.

Najčitanije