fbpx
NaslovnicaCrna GoraNuhodžić otvorio Centar za prihvat na Božaju

Nuhodžić otvorio Centar za prihvat na Božaju

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena potrebama ugroženih osoba koje su prisiljene da napuste svoje matične države, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na otvaranju Centra za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu na Božaju.

On je kazao da je kapacitet Centra opredijeljen za smještaj 60 osoba, a predviđeno je da funkcioniše u okviru Direkcije za prihvat u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

“Kao zemlja kandidat, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, Crna Gora iskazuje snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica, koja su prisiljena da napuste svoje matične države”, poručio je Nuhodžić.

Kako je naveo, Crna Gora to čini na odgovoran i human način, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde.

Nuhodžić je naglasio da dalje unapređenje uslova za boravak stranaca koji traže međunarodnu zaštitu ostaje u vrhu prioriteta MUP-a.

Kako je naveo, iz kapitalnog budžeta obezbijeđeno je 470 hiljada EUR, dok je iz IPA fonda opredijeljeno 400 hiljada EUR, za rekonstrukciju bivše karaule „Božaj“ i izgradnju modernog centra za prihvat na toj lokaciji.

Nuhodžić je rekao da su prihvatni centri u Spužu i na Božaju jedan od pokazatelja spremnosti Vlade i Crne Gore da migrantima pruže sigurno utočište, težeći da se i na taj način legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti, u kojem se poštuju ljudska prava svih, bez izuzetka.

On je zahvalio Delegaciji Evropske unije (EU), koja je obezbijedila značajna finansijska sredstva za uspostavljanje tog kontejnerskog naselja, Komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbjeglice, Međunarodnoj organizaciji za migracije i Predstavništvu UNICEF-a na značajnoj podršci.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU Herman Špic naglasio je da Crna Gora, uprkos svim izazovima s kojima se suočava, pokazuje odlučnost da migrante primi s poštovanjem i uvažavanjem.

Kako je naveo, EU je sa 400 hiljada EUR pomogla uspostavljanje Tranzitnog prihvatnog centra.

“Uskoro ćemo finansirati još jedan značajan regionalni projekat, u okviru kojeg je za Crnu Goru namijenjeno oko 700 hiljada EUR za medicinsku, socijalnu, psihološku i tehničku podršku osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita”, kazao je Špic.

On je dodao da je projekat neposredan odgovor na COVID 19 pandemiju koja je pogodila najranjivije grupe.

“EU ostaje posvećena pružanju podrške crnogorskim institucijama, međunarodnim organizacijama i agencijama u izazovu pružanja adekvatne podrške migrantima i azilantima“, zaključio je Špic.

Najčitanije