fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Postoje svi uslovi za redovne parlamentarne izbore

Nikolić: Postoje svi uslovi za redovne parlamentarne izbore

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori postoje svi uslovi za održavanje redovnih parlamentarnih izbora, ocijenili su iz Demokratske partije socijalista (DPS), navodeći da opozicija već priprema teren da nakon očekivanog poraza na njima ima spreman alibi da izbori nijesu održani u fer uslovima.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić kazao je agenciji MINA da je apsolutno nesporna činjenica da se sa trenutnim izbornim zakonodavstvom mogu organizovati i sprovesti planirani izbori.

Upitan da prokomentariše navode opozicije da ne postoje uslovi za održavanje fer i korektnih izbora, Nikolić je naveo da smatra da su ti navodi očekivani.

Potrebno je, kako je rekao, prisjetiti se raznih poduhvata opozicije, kao što su bojkot parlamenta, pokušaji kreiranja afera, razni protesti, litije i ponuda za razne aranžmane oko vlade nacionalnog jedinstva.

„Kada sve to propadne i kada sistem pokaže svoju rezistentnost u odnosu na takve nasrtaje, opozicija pribjegava posljednjem manevru, odnosno pripremi terena da nakon očekivanog poraza ima spreman alibi u tome kako navodno izbori nijesu održani u fer uslovima“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, alternativa bi bila preuzimanje odgovornosti, podnošenje ostavki i napuštanje politike.

„Za takav korak opozicioni lideri ipak nemaju hrabrosti“, kazao je Nikolić.

On je dodao da je opozicija u Crnoj Gori postala svjesna da na izborima ne može da pobijedi DPS.

„Pobjeda DPS izvjesna je zbog superiornosti političkog programa te partije, značajno ozbiljnije personalne ponude koju nude, kao i zbog činjenice da za razliku od opozicije, tokom čitave četiri godine, rade predano i odgovorno na ispunjenju svojih predizbornih obećanja“, rekao je Nikolić.

Stoga, kako je naveo, crnogorska opozicija umjesto da radi na sopstvenom unapređenju, pokušava da vaninstitucionalnim pritiscima postane ili dio vlasti, ili da preuzme vlast u cjelini.

Upitan za tačan datum izbora, Nikolić je odgovorio da se ispunjava ono što je DPS govorio tokom čitavog mandata, a to je da neće biti nikakvih prijevremenih izbora i da će oni biti održani u zakonom predviđenom roku.

„Koji će biti tačan datum izbora ostaje da se vidi“, kazao je Nikolić.

On je pojasnio da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da se izbori održavaju najmanje 60, a najviše 100 dana nakon raspisivanja.

„To znači da izbori već sada ne mogu biti održani prije 10. jula“, naveo je Nikolić.

Na pitanje koliko može na organizaciju izbora uticati eventualna pojava koronavirusa na jesen, on je kazao da je na to teško dati odgovor, pošto i dalje postoje brojne nepoznanice oko tog virusa.

„Jedna od njih je i da li možemo očekivati drugi talas pandemije“, rekao je Nikolić.

Kako je dodao, odluka o organizaciji izbora će svakako biti donijeta u skladu sa mišljenjem struke, a o tome kakav će biti dalji razvoj događaja ostaje da se vidi.

Nikolić je, kometarišući rad Skupštine za vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, rekao da je parlament radio u granicama mogućeg.

On je podsjetio da su organizovani kolegijumi u proširenom sastavu na kojem su šefovi poslaničkih klubova, zajedno sa potpredsjednicima i predsjednikom Skupštine imali sastanke sa predstavnicima Vlade, Nacionalnog koordinacionog tijela, Privredne komore i drugim relevantnim društvenim činiocima.

Nikolić je kazao da je tema svih navedenih sastanaka bila zajednička borba protiv pandemije izazavane koronavirusom.

Kako je naveo, paralelno sa tim pripremana je platforma kako bi se sjednice odbora mogle održavati onlajn, a sa sticanjem tehničkih mogućnosti odbori su nastavili sa sjednicama što je uslov i za održavanje rasprave na plenumu.

„Skupština prethodnih sedmica aktivno radi i raspravlja o zakonskim predlozima, kako Vlade, tako i pojedinih opozicionih partija“, zaključio je Nikolić.

Najčitanije