fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Niko ne bježi od suda javnosti i izbora

Nikolić: Niko ne bježi od suda javnosti i izbora

Podgorica, (MINA) – Crnogorskom parlamentu potreban je dijalog i konstruktivan pristup svih političkih aktera kako bi dolazili do zajedničkih rješenja, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić, navodeći da je cilj predloga nove parlamentarne većine da se građani konačno rasterete političkog naboja.

On je na sjednici Skupštine, tokom rasprave o Predlogu dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da se izbori u Podgorici i još 13 opština održe 30. oktobra, kazao da niko ne bježi od suda javnosti i izbora.

“Trideset godina je DPS pobjeđivao na izborima. Biće izbora, niko se neće sakriti, građani će reći svoje kao što su kazali više puta od uvođenja višestranačja”, dodao je Nikolić.

On je rekao da iza ideje o objedinjavanju izbora u jednom danu stoje Evropska komisija, OEBS, ODIR, kao i posljednji izvještaj partnera iz Evropske unije.

“Ključna poruka ove ideje je da se građani konačno rasterete političkog naboja, da ljudi koji se bave pripremom turističke sezone imaju sasvim dovoljno vremena da to urade valjano, a da mi pokušamo da kroz Odbor za reform izbornog zakonodavstva nađemo valjana rješenja”, naveo je Nikolić.

On je istakao da je Skupštini potreban dijalog i konstruktivan pristup svih političkih aktera kako bi dolazili do zajedničkih rješenja.

“Oni koji najavljuju da će ignorisati potrebu dijaloga i političkog dogovora direktno rade protiv evropskih obaveza Crne Gore”, kazao je Nikolić.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da Crna Gora, nažalost, po mnogo čemu negativnom pokazuje da je zemlja čuda i antievropskog i antidemokratskog postupanja.

On je ocijenio da tome svjedoče i posljednja dešavanja.

Prema riječima Bečića, ne treba da čudi zašto “u moru čuda” postoji ovakav Predlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Zaobiđen je dijalog, nije bilo razgovora sa opozicijom, nije bilo razmatranja ovog pitanja na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva“, kazao je Bečić.

On je rekao da se u Predlogu dopune zakona određuje datum izbora, ne definiše vrijeme trajanje mandata skupština opština i na nelegalan način produžava prinudna uprava.

„Upoznao sam javnost i šeficu Delegaciju Evropske unije da će, ukoliko se usvoji ovakav predlog zakona i pravno zaživi, poslanici Demokrata podnijeti ostavke na članstvu u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu”, naveo je Bečić.

On smatra da je Predlog dopune zakona o lokalnoj samoupravi “direktan pucanj i udar” na dijalog vlasti i opozicije oko pitanja za koja je potrebna kvalifikovana većina i da predstavlja paničan bijeg od suda naroda.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović ocijenio je da je pomjeranje lokalnih izbora na ovakav način protivustavno.

“To se na ovaj način ne može uraditi ni kroz izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, a kamoli kroz izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. To se može uraditi kroz skraćivanje mandata, ali ne njegovo produženje”, naveo je Bojović.

Prema njegovim riječima, izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi uvodi se pravni presedan.

To bi, kako je kazao Bojović, značilo da svaka nova parlamentarna većina može da pomjera datume izbora kako je njoj volja.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović navela je da je sve moglo da se riješi kroz Odbor za izbornu reformu.

“Upravo oni koji sada najviše kritikuju cijelu ovu priču su bili zaduženi da otvore set ovih osjetljivih političkih pitanja, među kojima nije samo održavanje izbora u jednom danu, nego i pitanje otvorenih lista i svega drugog”, kazala je Pejović.

Ona je navela da je stav i pravničke i laičke i međunarodne i domaće javnosti da izborni politički sistem u Crnoj Gori nije definisan i uređen.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović rekla je da ta stranka u svom programu i svim kampanjama koje su do sada vodili, ima stavku objedinjavanja izbora.

Ona je kazala da usvajanje izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi ne rješava problem trajno i da je ovo samo početni korak ka konačnom cilju.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da, ako bude usvojen zakon, politika i pravo prestaju da postoje.

“Nakon usvajanja ovog zakona, političkih nasilja koja će tek da slijede, protivnici ove Vlade i parlamentarne većine moraju ozbiljno da razmišljaju o objedinjavanju jedne vrste djelovanja, vaninstitucionlne borbe”, naveo je Bulatović.

On je ocijenio da je predloženim dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeno nekoliko zakona.

“Nakon usvajanja ovog zakona, Ustavnom sudu, takvom kakav je, daćemo zahtjev za privremenu mjeru, pa neka odbiju i ne prihvate naše regularne puteve, mi ćemo znati šta treba da radimo i kako nasilju da se suprotstavimo”, kazao je Bulatović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je bilo dosta pokušaja odbrane u pravnom smislu “nakaradnog” rješenja.

“Mogli ste da čujete kako predsjednika države ne obavezuje zakon, iako je, prema članu 10 Ustava, svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona, uključujući i onoga ko obavlja funkciju predsjednika Crne Gore”, naveo je Koprivica.

On je upitao da li je u skladu sa vladavinom prava da u jednom istom zakonu postoje dvije međusobno protivurječne norme.

Koprivica je ocijenio da se amandmanom na Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani istog dana, a najkasnije do 30. oktobra, ne rješava ništa.

On je dodao da nikakvi naknadni pokušaji ne mogu da pridaju validnost “anti-zakonu”.

Koprivica smatra da se i novim amandmanom obesmišljava Zakon o izboru odbornika i poslanika i na taj način uvodi pravni haos.

To je, kako je kazao, sve politički motivisano “željom da se pobjegne od izbora i suda građana”.

“Zašto oktobar, a ne jun. Sigurno zato da se zaboravi na kriptovane prepiske, skrene pažnja sa Skay aplikacije, da veo prašine pokrije dostave Europola, koje govore o umiješanosti vrha pravosuđa i bezbjednosno-policijskog sektora u kriminalne aktivnosti”, naveo je Koprivica.

On je kazao da odlaganje izbora “treba novoj parlamentarnoj većini da se oduži DPS-u, koja podržava vladu”.

“Zašto taj dan objedinjavanja lokalnih izbora nije 5. jun. Zašto partija (Mila) Đukanovića nije umolila svog šefa da objedini izbore tako što će ih raspisati jednog datuma u junu”, naveo je Koprivica.

Poslanik DF-a Budimir Aleksić rekao je da su jasni politički i ideološki motivi i da je riječ o bježanju od izbora onih političkih subjekata koji kažu da rade pravu stvar za Crnu Goru.

“Jednostavnom analizom može se pokazati da te stranke na izborima koji bi bili održani sad ili za mjesec, ne bi imale ni trećinu glasova koje su dobile na prošlim lokalnim izborima ili onim od 30. avgusta 2020. godine”, rekao je Aleksić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije