fbpx
NaslovnicaCrna GoraNije riješena granica između Crne Gore i Albanije

Nije riješena granica između Crne Gore i Albanije

Podgorica, (MINA) – Razgraničenje na moru između Crne Gore i Albanije ostaje otvoreno, upozorila je Evropska komisija (EK).

Ta informacija navedena je u posljednjem izvještaju EK o napretku Crne Gore, što je još jedna potvrda da pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije jedino koje je ostalo otvoreno i koje službena Podgorica treba da rješava, piše Dan.

“Odnosi sa Albanijom ostaju dobri sa nekim daljim poboljšanjima u infrastrukturi i prekograničnoj saradnji. Razgraničenje na moru između ove dvije zemlje ostaje otvoreno. Prvi sastanak Međudržavne komisije za upravljanje vodama održan je u septembru 2019. godine”, navela je EK.

Kako se ističe u izvještaju komisije, što se tiče bilateralnih odnosa, niz posjeta na visokom nivou održano je između Crne Gore i drugih zemalja u procesu proširenja i susjednih zemalja članica Evropske unije (EU).

Crna Gora je potpisala bilateralne konvencije o regionalnoj saradnji u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim partnerima kod kojih je taj sporazum na snazi.

U maju 2019. godine, trilateralni protokol o određivanju tromeđne tačke Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore potpisan je u Sarajevu.

EK notira da su odnosi sa Hrvatskom ostali ukupno dobri, uprkos nekim bilateralnim otvorenim pitanjima.

Navodi se da nije bilo dešavanja u vezi sa demarkacijom granice između Crne Gore i Hrvatske.

Analizirajući odnose sa Italijom, EK uočava da su odnosi službene Podgorice i zvaničnog Rima ostali dobri.

Crna Gora je otvorila počasne konzulate u Trstu i Bolonji u junu 2019. godine, a tokom pandemije virusa korona, ponudila je da bude domaćin starijim osobama iz Lombardije na crnogorskom primorju nakon otvaranja granica.

Izvršno tijelo EU uočava da odnosi Crne Gore sa BiH ostaju dobri, te da su dvije zemlje potpisale Protokol o trgovini ljudima i Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba, čime su stvoreni neophodni zakonski preduslovi za rješavanje jednog od ključnih pitanja u bilateralnim odnosima.

O potrebi da se na Balkanu rješavaju otvorena pitanja ranije su posebno govorili evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel.

Dokumenta EU koja se odnose na uslove da bi zemlje sa Zapadnog Balkana ušle u Uniju, sadrže i konstatacije da svi kandidati moraju riješiti otvorena pitanja, posebno granične sporove, i to prije nego što pristupe EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...