fbpx
NaslovnicaCrna GoraNetačna informacija da je Kina objavila kraj epidemije

Netačna informacija da je Kina objavila kraj epidemije

Podgorica, (MINA) – Informacija da je Kina proglasila kraj epidemije koronavirusa nije tačna, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

Brojni crnogorski i regionalni portali objavili su danas informaciju da je Kina proglasila kraj epidemije koronavirusa, koja je, kako se navodi, sudeći prema komentarima, obradovala mnoge građane.

Kako su naveli iz Atlantskog saveza, svjetski mediji među kojima su Rojters, Njujork Tajms, Ju-es njuz, kao i kineski portal Sinhua.net, objavili su kompletniju informaciju u kojoj se nigdje ne navodi da je proglašen kraj epidemije, već je u prvi plan stavljena pojava novih importovanih slučajeva koronavirusa u Kini.

Navodi se i da je zbog toga povećana opasnost od drugog kruga zaraze, u trenutku kada je prenos među domicilnim stanovništvom u Kini faktički zaustavljen, jer je broj tih zaraženih pao ispod tri hiljade.

Ti mediji objavili su Fengovu izjavu u kojoj se navodi da je Kina već zabilježila 693 uvezena slučaja koronavirusa iz čak 42 zemlje, što znači da je mogućnost nove runde širenja zaraze relativno visoka.

Iz Atlantskog saveza su kazali da taj slučaj potvrđuje samo da u ovim posebno osjetljivim danima mediji trebaju da obrate dodatnu pažnju i do kraja provjere svaku informaciju.

Najčitanije