fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeprimjeren pokušaj političkog uticaja na rad Državnog tužilaštva

Neprimjeren pokušaj političkog uticaja na rad Državnog tužilaštva

Podgorica, (MINA) – Navodi potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koje je danas iznio na konferenciji u Podgorici, predstavljaju apsolutno krajnje neprimjeren pokušaj političkog uticaja na rad Tužilačkog savjeta (TS) i državno-tužilačke organizacije, kazali su iz TS.

Abazović je rekao da u TS postoje ljudi od kojih očekuje da doprinesu transformaciji tužilačke organizacije i Crne Gore u ostvarivanju vladavine prava, kao i oni koji nijesu daleko od procesuiranja.

Iz TS pozvali su Abazovića da ispuni svoju Ustavom i zakonom predviđenu obavezu i nadležnim organima i javnosti Crne Gore iznese saznanja koja ima u pogledu navodnog djelovanja članova TS, koje bi moglo predstavljati osnov za bilo koji vid procesuiranja.

Oni su kazali da današnja izjava Abazovića obiluje pogrešnim interpretacijama i kvalifikacijama kojima se narušavaju neki od temeljnih ustavnih principa u pogledu statusa i rada TS i Državnog tužilaštva uopšte.

Kako su naveli iz TS, upornim davanjem javnih „naloga“ za postupanje TS-u, predstavnik izvršne vlasti samo potvrđuje njihove tvrdnje da je cilj izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu bio realizacija ideje da se Državno tužilaštvo stavi pod političku kontrolu.

Oni su kazali da aktuelni sastav TS, sve do proglašenja novog sastava, radi i funkcioniše u svom punom mandatu i ima pravo, ali i dužnost da postupa shodno Ustavu i zakonima Crne Gore.

Kako je saopšteno, TS nije, niti bi ubuduće trebalo da bude, tijelo političkog, odnosno partijskog karaktera, čiji izbor i funkcionisanje zavisi od nečijih želja ili političkih procjena.

“Već krovno tijelo državno-tužilačke organizacije koje je nadležno da, dok god je u mandatu, “obezbjeđuje samostalnost državnog tužilaštva” i vrši ostale poslove iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom”, piše u reagovanju.

Samim tim, kako se navodi, TS nije, niti može biti u bilo kakvoj vrsti “tehničkog mandata”.

Iz TS kazali su da takva vrsta konstrukcije niti je uobičajena, niti može zadovoljiti principe elementarne logike, posebno imajući u vidu odredbama Ustava proklamovane nadležnosti tog tijela.

Kako su naveli iz tog tijela, navedeno stanovište može se nedvosmisleno izvesti i iz hitnog mišljenja Venecijanske komisije na revidirani nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu od 10. maja ove godine, koja je na više mjesta i eksplicitno iskazala protivljenje uopšte prijevremenom prestanku mandata članovima aktuelnog TS.

Iz TS kazali su da je samo od marta do juna ove godine većem broju državnih tužilaca prestala funkcija.

Prema njihovim riječima, to predstavlja veliki problem i kočnicu u radu tog državnog organa, naročito u borbi protiv organizovanog i drugih oblika teškog kriminaliteta.

Iz TS su ukazali da na rad tog tijela, makar u aktuelnom sastavu, ne mogu uticati dnevno-politička dešavanja, niti bilo čije lične ideje i zaključci.

Oni su poručili da će se to tijelo, dok god je u mandatu, rukovoditi isključivo Ustavom, zakonom i interesima efikasnog rada državno-tužilačke organizacije, sve u interesu ostvarivanja vladavine prava u Crnoj Gori.

Navodi se da su upravo iz tog razloga TS i Državno tužilaštvo Ustavnom sudu podnijeli predlog za ocjenu saglasnosti sa Ustavom spornih odredaba Zakona o Državnom tužilaštvu, sa zahtjevom da se obustavi izvršenje istih do donošenja konačne odluke suda, a zbog bojazni od nastupanja štetnih posljedica.

“U pogledu konstatacija koje je danas iznio Abazović, ističemo da je Zakonom o Državnom tužilaštvu propisano da će se započeti postupci izbora rukovodilaca državnih tužilaštava i državnih tužilaca koji su pokrenuti, a nijesu okončani do stupanja na snagu tog zakona, obustaviti po sili zakona”, kaže se u reagovanju.

Shodno toj odredbi, kako se navodi, TS je obustavio sve izbore koji su započeti, a nijesu okončani do stupanja na snagu Zakona, odnosno do 12. juna ove godine.

Dodaje se da je na isti način i po istom zakonskom osnovu, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obustavio ranije započeti postupak za izbor vrhovnog državnog tužioca.

“S obzirom da ovaj sastav TS radi u punom mandatu, te imajući u vidu zahtjev rukovodilaca državnih tužilaštava za popunu upražnjenih tužilačkih mjesta i činjenicu da je prestankom funkcija većem broju državnih tužilaca značajno ugrožen proces rada, TS je, upravo ne čekajući razvoj političkih prilika u Crnoj Gori, postupio onako kako mu nalažu Ustav, zakon i osnovni etički i profesionalni postulati, pa je oglasio slobodna tužilačka mjesta”, naveli su iz tog tijela.

Kako su kazali, rukovodeći se istim principom, TS uputio je i javni poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca.

“Ustavom je propisano da vrhovnog državnog tužioca bira i razrješava Skupština, na predlog TS, po raspisanom javnom pozivu”, dodaje se u reagovanju.

Iz TS podsjetili su da se Državno tužilaštvo nalazi u VD stanju još od oktobra 2019. godine, ne zbog nepostupanja TS, jer je to tijelo u više navrata raspisivao javne pozive i dostavljalo Skupštini predloge, pa izbor vrhovnog državnog tužioca mora biti prioritet.

“Abazović tvrdi kako “više ne stoji argument o političkom uticaju na TS”, a onda u sljedećoj rečenici ističe kako aktuelni TS “hoće silom na sramotu da izabere ljude koji će vjerovatno biti smijenjeni odmah nakon toga””, kaže se u regaovanju.

Navodi se da na takav način Abazović vrši svojevrsnu najavu kadriranja i budućih odluka TS.

“Pa se onda pitamo šta ovakva izjava predstavlja, osim do sada nezapamćeni pokušaj političkog uticaja na rad aktuelnog i budućeg TS i Državnog tužilaštva”, naveli su iz TS.

Iz TS poručili su da će aktuelni sastav tog tijela, dok god je u mandatu, postupati u skladu sa Ustavom i zakonom propisanim obavezama i vršiti poslove iz svoje nadležnosti.

TS će, kako su kazali, raditi u interesu obezbjeđivanja samostalnosti i efikasnosti Državnog tužilaštva i ostvarivanju vladavine prava u Crnoj Gori, kao vrhunskog cilja savremenih demokratskih društava.

Najčitanije