fbpx
NaslovnicaCrna GoraNema osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o notarima

Nema osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o notarima

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada je ocijenila da nema osnova da Ustavni sud prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.
Inicjativu su podnijeli advokati Filip Jovović, Novica Jovovic, Vlado Vuković i Vanja Mugoša iz Podgorice.
Oni navode da osporena odredba nije u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore, kojim se zabranjuje diskriminacija, jemči pravo svojine, sloboda preduzetništva i proklamuju principi slobodnog i otvorenog tržišta i slobode preduzetništva i konkurencije.
Advokati ističu da se spornom odredbom obezbjeđuje da svi notari bez obzira na njihov kvalitet, ažurnost i znanje imaju jednake ili približno jednake prihode od notarske djelatnosti, što utiče na motivaciju notara u pružanju kvalitetne usluge.
Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da notarske zapise na osnovu kojih se vrši prenos i uspostavljanje prava svojine i drugih stvarnih prava na nepokretnostima u kojima se kao ugovorna strana pojavljuju državni i organi državne uprave i lokalne samouprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, sastavlja notar na čijem se službenom području nepokretnost nalazi.
To se odnosi i na privredna društva u kojima je država većinski vlasnik kapitala.
U vršenju tih poslova, kako se navodi, mora se voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti notara, koju obezbjeđuje Notarska komora Crne Gore određivanjem notara koji će sastaviti notarski zapis prema abecednom redu ličnog imena notara.
„Cilj ovakvog propisivanja je da se ravnomjernom raspodjelom predmeta u svim situacijama u kojima se kao ugovorna strana pojavljuje država, obezbijedi jednakost i ravnomjerna opterećenost notara i efikasnost njihovog rada“, kaže se u mišljenju Vlade.

Najčitanije