fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeistinite i neosnovane ocjene o radu AEM-a

Neistinite i neosnovane ocjene o radu AEM-a

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO), u analizi „Mediji u Crnoj Gori između zagrljaja vlasti i borbe za profesiju“, izrekao je neistinite i neosnovane ocjena o radu Agencije za elektronske medije (AEM), saopšteno je iz Agencije.

Iz AEM-a su kazali da je neistinito da su kablovske televizije Happy TV i Pink M, čije je sjedište u Srbiji, sankcionisane jer su u programima oštro napadale crnogorsku vlast zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je to posledica direktnog političkog uticaja na odluke Agencije.

„Netačno je da je Savjet AEM-a godinama unazad tolerisao ozbiljna kršenja profesionalnih standarda na račun protivnika crnogorske vlasti u emisijama televizije Pink M, pribjegavajući samo mjerama upozorenja“, kaže se u reagovanju AEM-a.

Navodi se da je odluka da se privremeno ograniči reemitovanje, određenih programskih sadržaja, pojedinih emitera iz Srbije donesena isključivo zbog činjenica da se tim sadržajima promovisao govor mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

„Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, emitovanim spornim sadržajima se iz emisije u emisiju i skoro svakodnevno podsticala mržnja i animozitet prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, kazali su iz AEMA.

Time je, kako su dodali, po mišljenju Savjeta AEM-a, zloupotrijebljeno pravo na slobodu izražavanja.

Prema njihovim riječima, AEM je uvijek i u svakom slučaju, kada je uočeno da je došlo do kršenja standarda, pokretala postupak.

Iz AEM-a su naveli da je takav slučaj bio i u januaru prošle godine kada je upućena inicijativa Regulatornom tijelu za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru i utvrdi odgovornost emitera TV programa, koji su u njegovoj nadležnosti.

„S obzirom da je emiter obustavio dalje kršenje standarda, nakon ove inicijative nije bilo potrebe za nastavkom procedure“, kazali su iz AEM-a.

Oni su ukazali da se izrečene mjere iz februara ove godine, saglasno zakonu i međunarodnim standardima, mogu primjeniti isključivo u ograničenom broju slučajeva, kao što je bio navedeni.

„Ovakve mjere se ne smiju primjenjivati zbog kršenja profesionalnih standarda, kako bi željeli predstavnici CGO-a“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da se potvrda da je AEM u dosadašnje radu postupala profesionalno, prilikom izricanja mjera upozorenja zbog kršenja profesionalnih standarda može pronaći i u „Analizi medijskog sektora u Crnoj Gori“, sa preporukama za usklađivanje sa standardima SE i EU, koje su eksperti Savjeta Evrope sproveli u okviru programa JUFREX, a na koju se poziva i CGO u svojoj analizi.

„U Analizi se navodi da pitanje poštovanja profesionalnih standard treba ostaviti mehanizmima samoregulacije, koji su sposobniji i imaju veći legitimitet da se bave novinarskim etičkim i profesionalnim standardima“, kazali su iz AEM-a.

Ističe se da je nepristrasnost Agencije u cjelokupnom radu, pa i u tom segmentu, potvrđena i u Izvještaju Evropska komisija o progresu Crne Gore iz prošle godine.

AEM je reagovao i na ocjene da je Agencija izbjegavala da obaveže kablovske operatere na zaštitu maloljetnika od neprimjerenih sadržaja, i da iako je NVO „Media centar“ inicirao donošenje takvih mjera, da su one usvojene, tek nakon što je AEM dobila jasnu političku naredbu od vlasti da se onemogući emitovanje TV Happy i TV Pink M.

Iz AEM-a su u vezi sa tim kazali da je zaštita maloljetnika je jedna od najznačajnijih aktivnosti AEM-a.

Prema njihovim riječima, u tom cilju, početkom 2016 godine, AEM je izmjenila Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima i zabranila od šest do 23 sata emitovanje sadržaja koji mogu ugroziti razvoj maloljetnika.

Savjet AEM-a je, kako su naveli, početkom februara prošle godine, usvojio i dodatni set izmjena i dopuna navedenog Pravilnika.

„Propisano je da kablovski operatori za programske sadržaje koji mogu štetiti razvoju maloljetnika, u periodu od šest do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih programskih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda)“, kazali su iz AEM-a.

Kako su rekli, te mjere se odnose isključivo na programske sadržaje/programe koji se distribuiraju u osnovnom paketu.

Iz AEM-a u naveli da je netačna konstatacija CGO-a da je civilni sektor inicirao te izmjene i da je motiv za donošenje ovih izmjena politička naredba da se onemogući emitovanje TV Pink M i TV Happy.

Motiv za usvajanje ovih mjera je, kako su objasnili iz AEM-a, zaštita maloljetnika bez obzira na platformu putem koje se pristupa sadržajima i one su rezultat višemjesečnog rada Agencije, a ne onemogućavanje emitovanja bilo kojeg emitera.

„Koliko su neutemeljni navodi CGO-a ukazuje činjenica da kao posljedica usvajanja ovih mjera nije došlo do prekida emitovanja TV Pink M i TV Happy“, rekli su iz AEM-a.

Oni su povodom navoda u vezi sa nadležnošću AEM-a da rješava prigovore na rad elektronskih publikacija napomenuli da je uprkos nespornom značaju regulisanja ovih obaveza, analizom odredbi Zakona, jasno da važeći okvir ne obezbjeđuje zaokružen regulatorni okvir za efikasnu implementaciju i nadzor nad njihovom primjenom.

Povodom navoda CGO da je Evropska komisija (EK) u izvještaju izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranog političkog uplitanja u rad AEM-a, iz Agencije su naveli da je EK u Izvještaju o progresu Crne Gore iz prošle prepoznala nepristrasan rad AEM, pa je konstatovala da AEM nastavlja da profesionalno sprovodi svoja ovlašćenja.

„U Izvještaju EK nema prigovora na nezavisnost, nepristrasnost i neselektivnost u radu AEM-a, ali jesu iznešene ocjene da je nastavljeno političko miješanje u rad AEM-a i izražena zabrinutost povodom razrješenja jednog člana Savjeta AEM-a“, kazali su iz AEM-a

Oni su kazali da je imenovanje direktora AEM-a sprovedeno u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i to ne može biti osnov za ocjenu da ono dovodi u pitanje nezavisnost AEM-a, kako je navedeno u izvještaju CGO-a.

„Odluku o izboru direktora članovi Savjeta AEM-a su donijeli jednoglasno, nezavisno i po sopstvenom znanju i savjesti u cilju ostvarivanja interesa javnosti i u skladu sa zakonom. Ostale tabloidne informacije koje se odnose na direktora u ovom izvještaju su ispod nivoa profesionalne komunikacije tako da na njih nećemo odgovarati“, poručili su iz AEM-a.

Najčitanije