fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe postoje uslovi za formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela

Ne postoje uslovi za formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori ne postoje uslovi za formiranje jedinstvenog samoregulatornog tijela, niti je to neophodno, ocijenila je ombudsmanka Vijesti i Monitora, Paula Petričević.

“Najvažnije je da većina medija bude obuhvaćena nekim oblikom samoregulacije i da samoregulatorna tijela za koja su se opredijelili osiguraju uravnoteženu primjenu kodeksa, odnosno zaštititu prava čitalaca”, rekla je Petričević agenciji MINA.

Ona smatra da je za medijsku samoregulaciju najvažnije da je funkcionalna, brza i efikasna, i da to koliko tijela postoji nije od presudne važnosti.

Petričević je saopštila da je Kodeks novinara Crne Gore 2016. godine inoviran i unaprijeđen, posebno kada je u pitanju izvještavanje o djeci, odnosno maloljetnicima, pravo na privatnost, te govor mržnje, odnosno njegovo razlikovanje od uvrede i klevete.

“Povrede ovih načela, makar u Monitoru i Vijestima, ne spadaju u najčeće kršenja Kodeksa, mada je u prošloj godini bilo i ovih povreda, posebno kada je u pitanju izvještavanje o djeci koja su pretrpjela nasilje«, poručila je Petričević.

Ona je dodala da bi u tom smislu za novinare bilo dragocjeno organizovanje dodatnih edukacija na temu nasilja, prije svega nad ženama i djecom.

Petričević je rekla da se žalbe koje dobija najčešće odnose na kršenje prvog načela kodeksa, odnosno na pravo na tačno, izbalansirano i cjelovito izvještavanje, kao i na načelo 2 Kodeksa, smjernica 2.1, koja se odnosi na obavezu razlikovanja vijesti od komentara.

“Tokom prošle godine postupala sam po 17 žalbi na tekstove objavljene u Vijestima, dok ih je u ovoj godini do sada bilo 13”, rekla je Petričević.

Petričević je navela da Kodeks vrlo načelno reguliše oblast koja se odnosi na online komentare i to smjernicom 2.8.

“Zbog toga je radna grupa sastavljena od predstavnika samoregulatornih tijela u Crnoj Gori tokom prošle godine radila na izradi Vodiča za primjenu te smjernice«, podsjetila je Petričević.

Vodičem su regulisana pravila komentarisanja, vrste moderiranja, procedure registracije komentatora, automatskog filtriranja spornih sadržaja i prijavljivanja komentara koji nijesu u skladu sa pravilima komentarisanja, kao i sankcije u slučajevima kršenja tih pravila.

Prema njenim riječima, vodič će doprinijeti uvođenju reda u tu inače zahtjevnu i delikatnu oblast, ali tek kada njegova primjena bude osigurana obukom moderatora i angažovanjem dovoljnog broja osoba koje će se baviti time.

“To zahtijeva vrijeme, finansijska sredstva, ali na prvom mjestu volju i riješenost uredništava online portala da se posvete rješavanju tog problema”, zaključila je Petričević.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...