fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe nazadovati u reformi pravosuđa, nadograđivati postignuto

Ne nazadovati u reformi pravosuđa, nadograđivati postignuto

Podgorica, (MINA) – Crna Gora u sprovođenju reforme pravosuđa treba da napreduje, a ne da nazaduje, poručili su iz Brisela povodom najavljenih izmjena tužilačkih zakona.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero istakla je da, u skladu sa pregovaračkim okvirom, treba osigurati sveukupnu ravnotežu u napretku pregovaranja po poglavljima, između napretka u vladavini prava, sa jedne, i ostalih pregovaračkih poglavlja, sa druge strane.

“Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije (EU) i kao takva presudni element procesa pristupanja Uniji, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju”, navela je Pisonero, prenosi portal RTCG.

Kako je kazala, u cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlje 23, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa.

Pisonero je rekla da kao rezultat već sprovedenih reformi, Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme koji osiguravaju sudsku i tužilačku nezavisnost i odgovornost.

“Ohrabrijemo Crnu Goru da dosljedno koristi te mehanizme i nadograđuje već postignuto, radi ostvarenja daljih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, istakla je Pisonero.

Iz Brisela su podsjetili na usvajanje ustavnih amandmana iz 2013. godine kojima se jača nezavisnost i odgovornost pravosuđa, što je bio preduslov da Crna Gora otvori pregovore o pridruživanju sa EU.

“Postoji posebno privremeno mjerilo u poglavlju 23 koje zahtijeva da Crna Gora sprovede te ustavne amandmane u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima i najboljom praksom”, naveli su iz Brisela.

To, kako su kazali, takođe važi za sprovođenje zakona, poput zakona o javnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu.

“Takođe podsjećamo na značaj za Crnu Goru da osigura širok i sveobuhvatan proces konsultacija prilikom pripreme novog zakonodavstva i aktivnosti koje su ključne za uspjeh procesa reformi u oblasti vladavine prava”, naglasili su iz Brisela.

Najčitanije