fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe dozvoliti da negativne efekte pandemije osjete djeca

Ne dozvoliti da negativne efekte pandemije osjete djeca

Podgorica, (MINA) – Kriza izazvana koronavirusom učinila je siromaštvo djece još većim izazovom, kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Milutina Simovića sa novim šefom Kancelarije UNICEF-a u Podgorici, Huanom Santanderom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Simović je poručio da ne treba dozvoliti da negativne efekte pandemije Covid-19 osjete djeca.

On je kazao da svako vrijeme nosi svoje breme, a u ovom vremenu se svijet suočava sa izazovom na globalnom nivou, koje je posljedica pandemije,

„Moramo braniti tekovine našeg prethodnog zajedničkog rada i ne dozvoliti da negativne efekte zdravstvene i socio-ekonomske krize osjete djeca“, istakao je Simović.

On je istakao da svi planirani projekti traže zajedničku akciju, na nacionalnom nivou, unutar cjelokupnog sistema Ujedinjenih nacija, UNICEF-a i Evropske unije.

„Bićemo uspješni onoliko koliko to partnerstvo bude široko i čvrsto“, dodao je Simović.

On je zahvalio Kancelariji UNICEF na aktivnostima i doprinosu u borbi protiv posljedica krize izazvane epidemijom COVID-19 u Crnoj Gori.

„Naši prioriteti moraju ostati zdravlje, ishrana, obrazovanje, prava i rani razvoj djece“, naglasio je Simović .

On je potvrdio spremnost Vlade da se uključi u sve inicijative i projekte UNICEF-a kojima će se realizovati ciljevi na nacionalnom i globalnom planu i obezbjediti srećno i bezbrižno djetinjstvo svakom djetetu.

Santander je rekao da su siromaštvo djece i rani razvoj dva prioriteta na kojima će UNICEF najviše raditi u narednom periodu, ističući pri tome da siromaštvo ne znači samo nedostatak prihoda, već nedostatak mogućnosti da svako dijete ostvari sva svoja prava i potencijale.

“Kriza izazvana koronavirusom učinila je siromaštvo djece još većim izazovom kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori“, kazao je Santander.

Kako je naveo, iskorjenjivanje siromaštva djece još od ranog djetinjstva biće prioritet UNICEF-a u narednom periodu.

To će, pojasnio je on, uključiti pružanje podrške Crnoj Gori da se još intenzivnije bavi javnim budžetiranjem za ostvarivanje prava djeteta u skladu sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija za prava djeteta.

„UNICEF će, takođe, pružati pomoć Crnoj Gori da podiže generacije djece i mladih ljudi koji prihvataju i slave različitosti, poštuju jedni druge i sve probleme rješavaju kroz dijalog“, poručio je Santander.

Najčitanije