fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe dovoditi u pitanje napredak Crne Gore

Ne dovoditi u pitanje napredak Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Članstvo u Evropskoj uniji (EU) ne smije biti alibi za političke blokade ili manipulaciju, istakao je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula, dodajući da je važno da crnogorska Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja.

On je, predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru pred Odborom za vanjske poslove EP, naglasio da Crnu Goru očekuje glasanje o budžetu za tekuću godinu i poručio da je “potrebno prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa te ga treba nadograditi i učiniti efikasnijim”.

Govoreći o najavljenim izmjenama tužilačkih zakona, Picula je pozvao vlasti u Crnoj Gori da se u najskorijem roku uhvate u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, odgovornosti i učinkovitosti sudija u skladu sa preporukama GRECO-a.

On je podsjetio da Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske tako i tužilačke nezavisnosti, ali da ih treba primjenjivati i nadograđivati, prenosi portal RTCG.

“Sa zanimanjem smo pratili događaje protekle sedmice u Škupštini koji bi drugačijim ishodom svakako uticali na ton današnje rasprave“, naglasio je Picula u odgovoru pred spoljnopolitičkom odborom.

On je istakao da podržava odgađanje glasanja o tužilačkim zakonima po hitnom postupku i pokretanje konsultacija.

Vanrednim postupcima se, naglasio je Picula, ne smije dovoditi u pitanje i onako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije.

“Isto vrijedi za reformu javne uprave koju svakako treba nastaviti i temeljiti na stručnosti, ali i za postizborno kadriranje gdje treba izbjegavati politički revanšizam“, kazao je on.

Komentarišući lokalne izbore u Nikšiću, Picula je kazao da oni oslikavaju izrazito polarizovanu političku scenu i uzrokuju dodatne nestabilnosti.

“Sve nepravilnosti i sumnje valja što prije ukloniti a vrijedi razmotriti mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vrijeme“, smatra Picula.

Povodom suočavanja sa panedmijom koronavirusa, Picula je ocijenio da je Crna Gora u takozvanom drugom talasu pandemije jedna od najpogođenijih država, zdravstveno i ekonomski i da podržava prošlonedjeljno pokretanje projetka EU kako bi se nastavila akcija pomoći vakcinacije i zdravstveog sistema u regionu.

Najčitanije