fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO spremniji da odgovori na izazove

NATO spremniji da odgovori na izazove


Brisel, (MINA) – NATO je danas spreman da na izazove odgovori mnogo brže i sa većim kapacitetima, nego što je bio prije nekoliko godina, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je kazao da je dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO završen više nego uspješno, s obzirom da su razmotrili veliki broj pitanja od interesa za Alijansu kao i značajan broj izazova koji su postavljeni pred taj savez.

“Zaključci koji su usvojeni govore u prilog tome da je danas situacija o spremnosti snaga u odnosu na ono što je bilo prije nekoliko godina značajno unaprijeđena i NATO je danas spreman da odgovori mnogo brže, sa mnogo većim kapacitetima nego što je to bilo u nekom prethodnom periodu”, rekao je Bošković crnogorskim novinarima u Briselu.

Kako je naveo, na sastanku su razgovarali i o pitanjima koja se tiču izazova u nekim drugim oblastima koja se do sada nisu pojavljivala kao područja koja mogu izazvati određene nestabilnosti.

“Saglasni smo se da se na to mora obratiti pažnja kako se ne bi uzurpiralo mir i stabilnost kako Evrope, tako i evroatlantske zajednice”, istakao je Bošković.

On smatra da je sastanak u Briselu, koji je završen danas, dobar sastanak pred Samit koji će biti održan u decembru.

“Poruke koje su danas definisane zaista su ohrabrujuće i mislim da je danas jasnije da čitav svijet ide ipak prema miru, a manje prema nestabilnosti”, rekao je Bošković.

Na pitanje da li očekuje da će se Rusija do 2. avgusta, kada ističe rok, vratiti poštovanju Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), Bošković je odgovorio da se nada da će zvanična Moskva poštovati taj Sporazum, koji krši više od decenije, i da nova trka u naoružanju neće biti uspostavljena na globalnom nivou.

“Cilj NATO je da se poštuje taj Sporazum i smanji potreba za raketama srednjeg dometa, bilo konvencionalnim bilo nuklearnim. Cilj je da zajednički pratimo situaciju da vidimo kakav će biti odgovor Rusije do 2. avgusta”, rekao je Bošković.

On je kazao da još nema informacija vezano za učešće crnogorskih vojnika u trening misiji u Iraku.

“Crna Gora kao jedna od najmanjih subjekata Alijanse odgovorno ispunjava i obaveze i u razgovorima sa partnerima, prije svega iz regiona, kao što su Slovenija, Hrvatska, Albanija, i sa globalnim partnerima, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama, razgovaramo o mogućnostima na koji način odgovoriti potrebama da se mi, koji je obezbijeđen u Iraku, i zadrži i na duže staze”, dodao je Bošković.

Govoreći o nabavci oklopnih vozila za potrebe crnogorske vojske, ministar je kazao da još nije donesena konačna odluka.

“Svakako smo u završenoj fazi. Nadam se da ćemo do kraja ljeta imati konačnu odluku po tom pitanju”, rekao je Bošković.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...