fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO donirao medicinsku opremu vrijednu 800 hiljada EUR

NATO donirao medicinsku opremu vrijednu 800 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru dopremljeno je 20 respiratora vrijednih 300 hiljada EUR, koje je donirao NATO, a ostatak medicinske opreme u vrijednosti od 500 hiljada EUR biće dostavljen narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Iz tog resora kazali su da su vrijednu donaciju NATO-a, u vidu 20 respiratora, preuzeli načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić i šef Kriznog medicinskog tima Nermin Abdić.

Kako su naveli, preostali dio medicinske opreme podrazumijeva kiseoničke boce, manometre, raspršivače kiseonika, monitore i aparate za gasne analize.

Abdić je kazao da će medicinska oprema biti distribuirana zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori prema procjeni Kriznog medicinskog štaba, a shodno njihovim potrebama.

On je naveo da zdravstveni sistem u Crnoj Gori, sa respiratorima koje je donirao NATO, raspolaže sa ukupno 330 respiratora.

„Imamo četiri pacijenta koja su zavisna od respiratora i 21 pacijenta, u ukupnom zdravstvenom sistemu, koji su na neinvazivnoj ventilaciji“, rekao je Abdić.

Dakić je, u ime Ministarstva odbrane, zahvalio NATO-u na vrijednoj donaciji medicinske opreme u vrijednosti od 800 hiljada EUR.

„Ovo je još jedan istinski dokaz podrške unutar saveza koji djeluje u svim situacijama, uključujući i COVID pandemiju i potvrda da se samo podrškom svih partnera u NATO savezu možemo efikasno suprotstaviti izazovima sa kojima se svijet suočava“, naveo je Dakić.

Najčitanije