fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO donira novac za magnetnu rezonancu i rentgen aparat

NATO donira novac za magnetnu rezonancu i rentgen aparat

Podgorica, (MINA) – NATO povjerilački fond za pandemiju uplatiće Ministarstvu zdravlja skoro 433 hiljade EUR koje će biti preusmjerene Opštoj bolnici u Beranama za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako su naveli, u Briselu je danas potpisan sporazum između NATO i Crne Gore o donaciji za podršku zdravstvenom sistemu u suočavanju s pandemijom COVID-19.

Sporazum, kojim se regulišu prava i obaveze ugovornih strana, potpisali su stalna predstavnica Crne Gore pri NATO-u Dubravka Lalović i direktor za izgradnju odbrambenih kapaciteta i institucija pri Alijansi Mark DiPaolo.

Iz MVP su kazali da će, shodno Sporazumu, NATO povjerilački fond za pandemiju uplatiti Ministarstvu zdravlja 432,97 hiljada EUR, koje će taj resor preusmjeriti Opštoj bolnici u Beranama za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata.

“Time će se smanjiti pritisak i riješiti dugogodišnji problem građana iz sjevernih krajeva i pomoći zdravstveni sistem Crne Gore”, istakli su iz MVP-a.

Postupak javnih nabavki opreme, kako se navodi, sprvešće Opšta bolnica Berane.

“Ovo je nastavak podrške NATO-a Crnoj Gori, nakon što je prošle godine donirano 20 respiratora s pratećim setovima opreme, na osnovu zahtjeva Crne Gore za međunarodnu pomoć, podnijetog NATO-vom evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP su podsjetili da je ukupna vrijednost dosadašnje podrške NATO-a Crnoj Gori za borbu protiv pandemije oko 800 hiljada EUR.

Najčitanije