fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastavljene protestne šetnje

Nastavljene protestne šetnje

Podgorica/Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova večeras su održane protestne šetnje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

U svečanoj litiji, nakon molebana u Sabornom hramu, u Nikšići, građani predvođeni sveštenstvom i monaštvom eparhije budimljansko – nikšićke izrazili su nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Protojerej stavrofor, Dragan Krušić, pročitao je proglas Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome je ocijenjeno da je Zakona o slobodi vjeroispovesti “antiustavan i anticivilizacijski i da bi ga pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori”.

“Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe jedinstvenih narodnih sabranja. Očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu”, navedeno je u proglasu.

Sveštenik Mirko Vukotić, paroh kočanski, najavio je da će ispred Sabornog hrama u Nikšiću na Badnje veče u 19 sati tradicionalno biti nalaganje badnjaka, koje će blagosloviti episkop dioklijski Metodije.

Vukotić je pozvao da nalaganje badnjaka proteke u miru i radosti kako to i nalaže predstojeći praznik Božić i saopštio da će o sledećim litijama obavijestiti okupljene sjutra veče ispred Sabornog hrama.

Litije su održane i u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Herceg Novom, Tivtu, Danilovgradu, Baru, Žabljaku, Šavniku i Plužinama.

Najčitanije