fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastaviće da promovišu članstvo Crne Gore u EU

Nastaviće da promovišu članstvo Crne Gore u EU

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) nastaviće da bude snažan promoter članstva Crne Gore u evropskoj zajednici, poručio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak, u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

“Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane dio evropske porodice. Zajednički je interes da napravimo napredak kada je u pitanju pregovarački proces, stoga je važno da Crna Gora ostane u potpunosti posvećena postizanju cilja članstvu u EU. Ključna je poruka sastanka Bečića i Lajčaka”, saopšteno je iz Skupštine.

Navodi se da je Bečić ukazao da bogato diplomatsko iskustvo Lajčaka i upućenost u procese demokratskog sazrijevanja zemalja Zapadnog Balkana, u velikoj mjeri mogu doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa, akcentujući da „proces pomirenja i integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u EU nemaju alternativu“.

Bečić je kazao da je izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od EU.

“Bečić je istakao da Crna Gora sa pažnjom prati sveprisutna regionalna dešavanja, konstatujući da konstruktivan dijalog predstavlja platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja”, kaže se u saopštenju.

Lajčak je kazao da je spreman za pružanje podrške u sprovođenju reformi kako bi se Crna Gora što prije našla u EU.

“On je ponovio stavove da će EU nastaviti da bude snažan promoter članstva Crne Gore u evropskoj zajednici, apostrofirajući neophodnost nadgradnje već sprovedenih reformi u oblasti pravosuđa u saradnji sa evropskim partnerima, kao i postizanje napretka u oblasti slobode medija i suzbijanju kriminala i korupcije”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da se saglasio sa Bečićem o potrebi sistemskog rješavanja pitanja kontinuiranih izbornih procesa, kao dijela procesa izbornih reformi, afirmišući neophodnost rješenja koje će omogućiti održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu,

“Lajčak je ohrabrio postignute rezultate u pogledu transparentnosti i jačanja nadzorne uloge Skupštine i zaključio da je uloga parlamenta od ključnog značaja u pogledu napretka Crne Gore na njenom evropskom putu, kao i da mora funkcionisati na djelotvoran način u okviru sveukupnog okvira državnih institucija“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...