fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastaviće da doprinose razvoju crnogorske naučne misli

Nastaviće da doprinose razvoju crnogorske naučne misli

Podgorica, (MINA) – Univerzitet Crne Gore (UCG) nastaviće sa kreiranjem podsticajnih mehanizama koji doprinose razvoju crnogorske naučne misli i njenoj afirmaciji u međunarodnim akademskim okvirima, poručio je rektor UCG Danilo Nikolić.

On je, povodom Dana Univerziteta, kazao da su u uslovima prioritetne brige za zdravlje pojedinca i društva uspjeli da u kratkom vremenu presele nastavu i nauku iz učionica, amfiteatara i laboratorija na onlajn platforme.

Time su, kako je naveo, osigurali kontinuiranu i kvalitetnu edukaciju i obezbijedili normalno funkcionisanje Univerziteta.

“Dan UCG danas obilježavamo u vanrednim okolnostima pandemije koronavirusa, u restriktivnim uslovima svakodnevnog života, radnih aktivnosti i socijalne interakcije, izazovnim vremenima, koji su na test stavili našu odgovornost, disciplinu i solidarnost”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, u suočavanju sa imperativom i izazovom kompletne reorganizacije, adaptacije i prelaska na onlajn nastavu u uslovima pandemije COVIDa-19, pokazali su na djelu profesionalnost, stručnost i humanost.

Nikolić je kazao da su restriktivne uslove, fizičku izolaciju i manjak društvenih aktivnosti mnogi iskoristili za unapređenje nastavnog i naučnog rada, kroz inoviranje nastavnih sadržaja i tehnika, mentorski rad i intenzivnu komunikaciju sa studentima, pisanje stručnih radova, ili pripremu novih projekata.

“I to me posebno raduje, što nijesmo posustali, već smo se prilagodili, što nijesmo odustali, već smo opstali udruženim snagama, s nesmanjenim intezitetom i kvalitetom”, naglasio je Nikolić.

Kako je istakao, posebno je ponosan što su u vrijeme epidemiološke krize profesori i studenti UCG pokazali visok stepen društvene odgovornosti i volonterskim radom, idejama, inicijativama, znanjem, vještinama podržali Institut za javno zdravlje, Nacionalno koordinaciono tijelu i državu (NKT).

“I pored toga što naši zaposleni pomažu svojom strukom i znanjem, kao rektor Univerziteta, osjetio sam obavezu da ih pozovem na kolektivnu solidarnost i finansijsku pomoć NKT-u, u borbi protiv COVIDa-19”, naveo je Nikolić.

On je kazao da je neizmjerno zahvalan što su individualnim i udruženim donacijama, preko matičnih fakulteta i Sindikata Univerziteta, doprinijeli prikupljanju prijeko potrebnih sredstava.

Nikolić je rekao da su u posljednjih godinu ostvareni zavidni rezultati.

Kako je naveo, strategijom razvoja UCG definisani su dalji pravci modernizacije, institucionalnog jačanja, akademske konkurentnosti i međunarodne afirmacije Univerziteta.

Nikolić je kazao da je naučno-istraživački rad jedan od najvažnijih razvojnih prioriteta UCG, s ciljem povećanja vidljivosti i izvrsnosti njihovih naučnih resursa i kapaciteta u Evropskom istraživačkom prostoru.

Univerzitet će, kako je poručio, nastaviti sa kreiranjem podsticajnih mehanizama koji doprinose razvoju crnogorske naučne misli i njenoj afirmaciji u međunarodnim akademskim okvirima.

“Poput obezbjeđenja pristupa najeminentnijoj naučnoj literaturi posredstvom Web of Science, globalne baze podataka, ili pak nagrađivanja zaposlenih za izuzetne naučno-istraživačke i projektne rezultate, za što smo samo u prethodnih godinu dana izdvojili oko 400 hiljada EUR”, naveo je Nikolić.

Kako je dodao, posvećeni rad njihovih naučnika višestruko je prepoznat kroz progresivno pozicioniranje na svjetskim rang listama, autorsku publicistiku i rastuću citiranost, uspješno realizovane međunarodne projekte i naučne konferencije.

On je podsjetio da je zahvaljujući uspješnom međunarodnom pozicioniranju i zapaženim rezultatima naučnika, UCG dodijeljen i logo Izvrsnosti u istraživanju, prestižno priznanje od Evropske komisije, kao potvrda kvaliteta i konkurentnosti naučno-istraživačkog rada.

“Htio bih posebno da istaknem veliki uspjeh naših naučnika koji su u uslovima svjetske pandemije COVID 19 uspješno organizovali prvu onlajn međunarodnu naučnu konferenciju”, naveo je Nikolić.

Kako je dodao, međunarodna saradnja i projektne aktivnosti takođe se uspješno nastavljaju posredstvom digitalnih servisa i video konferencija, kroz prilagođene modalitete i dinamiku rada.

Nikolić je kazao da je UCG organizacionim jedinicama u prethodnoj godini opredijelio sopstvena sredstva za obnovu i modernizaciju nastavnih objekata i opreme, u iznosu većem od ukupnih izdvajanja u posljednjih deset godina.

“1,1 miliona EUR izdvojeno je za investiciono održavanje objekata, računarsku opremu i nastavna sredstva, održavanje i nabavku novog namještaja za potrebe amfiteatara, učionica, biblioteka i čitaonica”, precizirao je Nikolić.

Kako je dodao, preko Centra informacionog sistema Univerziteta značajno su intenzivirali proces digitalne transformacije UCG.

“Sve što je u prethodnih godinu urađeno po pitanju intenzivne digitalizacije, pokazalo se od presudnog značaja u vanrednoj situaciji reorganizacije kompletne nastave posredstvom online platformi i digitalnih medija”, rekao je Nikolić.

On je kazao da Vlada, opredijeljenim budžetskim sredstvima i UCG, reinvestiranjem sopstvenih prihoda, odgovorno rade na unapređenju njegovih kapaciteta i resursa.

Kako je rekao, predano rade i na poboljšanju društvenog, profesionalnog i materijalnog položaja zaposlenih.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...