fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajbolja garancija teritorijalnog integriteta i suvereniteta

Najbolja garancija teritorijalnog integriteta i suvereniteta


Podgorica, (MINA) – Crna Gora je članstvom u NATO dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je podsjetio da NATO funkcioniše na principu kolektivne bezbjednosti i da u članu 5. Vašingtonskog ugovora, koji je okosnica Alijanse, piše da je napad na jednu članicu napad na sve njih.

Darmanović je rekao da je to princip sa snažnim efektom – da znate da u svakom momentu iza vas stoji 28 (uskoro 29) saveznica, članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza koji je ikad postojao.

“Możda još važnije od svega, članstvom u NATO, Crna Gora je, prvi put u svojoj istoriji, institucionalno postala dio zapadnog sistema vrijednosti. Ovo je ogromna prekretnica čije benefite će mnogo više uživati generacije koje dolaze posle nas”, rekao je Darmanović agenciji MINA, povodom druge godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u.

Prema njegovim riječima, postoje, naravno, i mnoge direktne, praktične koristi.

Darmanović je rekao da je jedna od njih program zaštite vazdušnog prostora Crne Gore /Air Policing/, koji je započeo na prvu godišnjicu članstva, 5. juna prošle godine, a čiji su nosioci dvije NATO saveznice, Grčka i Italija.

“U praksi, to znači da je naše nebo sada zaštićeno vazdušnim kapacitetima koje NATO ima na raspolaganju. Država naše veličine i geografskog položaja i limitiranih resursa dobila je time najbolju moguću garanciju bezbjednosti i zaštite vazdušnog prostora”, smatra Darmanović.

On je ocijenio da se taj program već pokazao djelotvornim u praksi.

“U situacijama kada je vrijeme odlučujući faktor za spašavanje ljudskih života i imovine, NATO članicama garantuje najefikasniju organizaciju u pružanju svih oblika pomoći, od koordinacije i rukovođenja kriznim situacijama do angažovanja specijalnih timova i isporuke neophodnih sredstava i opreme u najkraćem roku što smo i sami mogli da iskusimo tokom požara u Crnoj Gori”, naveo je Darmanović.

On je rekao da se iz zajedničkog budžeta NATO finansiraju razni programi koje koriste države članice i čija je vrijednost, naročito kada je u pitanju mala država kao Crna Gora, mnogo veća od iznosa članarine.

“Crna Gora je prošlog mjeseca postala i članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama u Helsinkiju, što je još jedan direktan benefit članstva u NATO budući da je članstvo otvoreno samo EU i NATO članicama”, kazao je Darmanović.

On je kazao da će članstvom biti omogućeno razmjena iskustava sa državama članicama NATO i EU, kao i podrška naporima Crne Gore u izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta u suprostavljanju hibridnim prijetnjama.

Darmanović je kazao da je pristupanje Crne Gore NATO-u veliki benefit i za Zapadni Balkan.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je snažno fokusirana na promovisanju politike „otvorenih vrata“ i jačanju prisustva Alijanse u našem regionu.

“Kao predsjedavajuća Američko-jadranskom poveljom prošle godine, Crna Gora je ovo pitanje stavila u vrh prioriteta i snažno smo podržavali članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u. NATO je potreban našem regionu kao snažan garant bezbjednosti, mira i stabilnosti”, rekao je Darmanović.

On je dodao da je Crna Gora u dvogodišnjem periodu ojačala i vojno-odbrambenu komponentu.

“Kontinuirano podržavamo zajedničko učešće u NATO mirovnim i drugim misijama, promovišemo saradnju u okviru regionalnih centara za obuku i učešće na zajedničkim vježbama. U tom kontekstu, nastojimo da doprinosimo sve aktivnijem i odgovornijem djelovanju u okviru NATO-a”, kazao je Darmanović.

On je ocijenio da su osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, nakon dvije godine članstva stvorene i pretpostavke za brži ekonomski razvoj.

Darmanović je naveo da su direktne investicije iz zemalja članica NATO prošle godine veće za 65 odsto u odnosu na 2017.

On je kazao i da je broj noćenja i broj turista iz država članica NATO prošle godine u odnosu na 2017. rastao po dvostruko većoj stopi od rasta broja noćenja i broja turista iz država koje nijesu članice NATO.

“Još jedan benefit članstva Crne Gore u NATO koji se reflektuje na naše građane jeste i mogućnost zaposlenja naših vojnih i civilnih lica u strukturama NATO-a, kako u Briselu, tako i u drugim sjedištima širom evroatlantskog prostora”, zaključio Darmanović.

Najčitanije