fbpx
NaslovnicaCrna GoraMultilateralna saradnja neophodna za opšti prosperitet regiona

Multilateralna saradnja neophodna za opšti prosperitet regiona

Podgorica, (MINA) – Multilateralna saradnja država Jugoistočne Evrope neophodna je za opšti prosperitet regiona, jer predstavlja jedan od ključnih faktora za stabilizaciju prilika i izgradnju komšijskih i poslovnih veza, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on je danas govorio na zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), koja okuplja 13 država regiona.

Prema riječima Bečića, crnogorski parlament u kontinuitetu posvećuje veliku pažnju parlamentarnoj saradnji i diplomatiji, a aktivnim učešćem na ovom i sličnim forumima doprinosi jačanju parlamentarnih veza koje su bitan segment saradnje država Jugoistočne Evrope.

Bečić je ocijenio da su međunarodni skupovi ovog tipa izuzetno značajni, jer direktno omogućavaju razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, kao i produbljivanje bilateralnih i multilateralnih odnosa među državama članicama Jugoistočne Evrope.

“Pored pomenute bileterale, multilateralna saradnja država Jugoistočne Evrope neophodna je za opšti prosperitet regiona, jer predstavlja jedan od ključnih faktora za stabilizaciju prilika i izgradnju komšijskih i poslovnih veza, što, bez sumnje, doprinosi daljem razvoju međudržavnih odnosa”, naveo je Bečić.

Kako je kazao, saradnja, dijalog i kompromis su riječi koje su potrebne svima.

Bečić je rekao da od saradnje, pomirenja, međusobne pomoć u integracionim procesima, protoka robe, ljudi, kapitala, svi zajedno dobijaju, a od konfrontacije, podjela, javnih sukobljavanja, loših odnosa, svi zajedno gube.

“Izbor je lak, ako hoćemo da zakoračimo u pobjedničku budućnost. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo kreirati”, poručio je Bečić.

On je istakao da je dosta nacionalnih, vjerskih i drugih ideoloških podjela.

“Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije. Prekinimo sa generaizacijama, okretanjem naroda jednih protiv drugih. Saberimo se, udružimo se”, naveo je Bečić.

Kako je naglasio, primitivizam i podjele su put u propast, a zajedništvo i saradnja put u pobjedu i srećnu budućnost.

Govoreći o pozitivnim primjerima saradnje, Bečić istakao primjer Višegradske četvorke koja je, kako je rekao, poznata po unapređenju evropskih integracija, međusobnoj vojnoj, ekonomskoj i energetskoj saradnji.

„Kad smo kod evropskih integracija, ponosni smo na činjenicu da Crna Gora predvodi evropski put na Zapadnom Balkanu i pledira da bude prva naredna članica Evropske unije (EU), jer naša država relativno uspješno sprovodi svoje integracije, uz potrebu ubrzanja reformi u oblasti vladavine prava“, kazao je Bečić.

On je dodao da, prema posljednjim istraživanjima, oko 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU.

„Takođe, mi smo ponosni na partnerstvo sa Turskom u okviru zajedničkog članstva u NATO-u, što sve doprinosi miru i stabilnosti u regionu“, kazao je Bečić, navodeći da bez aktivne uloge parlamenta, ništa od toga ne bi bilo moguće.

Zato je, kako je rekao, parlamentarno povezivanje u regionu, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou, od ključne važnosti za nastavak i napredak u procesima.

“Crna Gora je tek prošle godine prvi put u svojoj istoriji promijenila vlast na izborima, a već nakon nepunih godinu, uz, istina, povremenu složenost političkih prilika, može se pohvaliti stabilizacijom posrnule ekonomije, odličnom epidemiološkom situacijom i realnim izgledima za odličnu turističku sezonu i postsezonu”, naveo je Bečić.

On je istakao da je pravi podvig ono što su Ministarstvo zdravlja i zdravstveni radnici uspjeli da učine.

“Danas praktično da više nemamo zaraženih ili je on sveden na par stotina, a po procentu vakcinisanih i revakcinisanih građana, nalazimo se u samom vrhu kada je riječ o evropskim državama. Skoro ništa od ovoga ne bismo postigli bez naših partnera iz regiona, Evrope i svijeta”, naveo je Bečić.

On je dodao da veoma značajnu komponentu razvoja odnosa zemalja Jugoistočne Evrope predstavlja dalje ulaganje u putnu infrastrukturu, a taj način “povezivanja” predstavlja i najveću šansu ovog dijela Evrope u ekonomskom, privrednom, turističkom i svakom drugom smislu i dodao:

„Pored toga, najbolji način da povežemo zemlje Jugoistočne Evrope jeste da jačamo privrednu saradnju, pa je neophodno da upravo ona bude generator razvoja naših budućih odnosa“, poručio je Bečić.

PS SEECP pokrenuta je 1997. godine, a čini je pored Crne Gore još 12 zemlja – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Najčitanije