fbpx
NaslovnicaCrna GoraMultilateralizam i regionalna saradnja važniji nego ikad

Multilateralizam i regionalna saradnja važniji nego ikad

Podgorica, (MINA) – Izgradnja kooperativnih veza ka evropskoj integraciji, održivom razvoju i oporavku snažna je protivteža ponovnom oživljavanju nacionalizma i potencijalnom stvaranju linija podjele u Evropi, poručeno je sa ministarskog sastanka zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione, na sastanku koji je održan danas u virtuelnom formatu i koji je otvorio crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović, kazao je da su multilateralizam i regionalna saradnja važniji nego ikad.

„Istorijski je izazov da ostanemo ujedinjeni, posebno imajući u vidu posljedice pandemije“, rekao je Antonione, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

On je naglasio da je Izvršni sekretarijat CEI važan partner državama članicama u osnaživanju ekonomske i parlamentarne diplomatije i angažovanju mladih.

„Izgradnja kooperativnih veza ka evropskoj integraciji, održivom razvoju i oporavku snažna je protivteža ponovnom oživljavanju nacionalizma i potencijalnom stvaranju linija podjele u Evropi“, ocijenio je Antonione, ističući značaj zajedničkih napora u izgradnji budućnosti.

Radulović je kazao da je prioritet Crne Gore, kao predsjedavajuće CEI, drugu godinu zaredom, stavljanje pandemije pod kontrolu.

Kako je naveo, globalna kampanja vakcinacije predstavlja svijetlo na kraju tunela i niko nije siguran dok svi ne budu sigurni.

„Ovo je suštinski preduslov za pokretanje naših ekonomija, povećanje atraktivnosti regiona za investitore i otvaranje novih radnih mjesta“, ocijenio je Radulović.

On je rekao da je regionalna saradnja najmoćniji alat u saniranju posljedica COVID-a 19.

„Potrebno je da udružimo napore za postepeno ukidanje ograničenja putovanja i definišemo uslove za olakšavanje kretanja ljudi i naravno da obezbijedimo uspješnu turističku sezonu“, poručio je Radulović.

On je naveo da bi CEI, usmjeravajući region ka fazi oporavka u postkovid periodu, mogao ojačati svoju ulogu, kao regionalna platforma.

Radulović je kazao da je stabilniji i prosperitetniji region, integrisan u EU, u najboljem interesu svih.

„Čvrsto vjerujem da, uprkos pandemiji COVID-19, politiku proširenja za Zapadni Balkan treba oživjeti. Kao predvodnik procesa evropskih integracija, odlučni smo da budemo dio evropskog sistema vrijednosti“, poručio je Radulović.

Kako je rekao, nova metodologija osnažuje politički aspekt pregovaračkog procesa, stoga je veoma važna kontinuirana snažna podrška CEI evropskoj perspektivi regiona.

Radulović je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena multilateralizmu sa odgovornim pristupom regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima.

„Zbog toga je Crna Gora danas okupila regionalne lidere koji teže našem zajedničkom cilju – izgradnji jačeg, ujedinjenog i prosperitetnog regiona“, rekao je Radulović.

On je kazao da ćemo tokom ove godine ojačati regionalni dijalog u oblastima povezivanja, naučne saradnje, zaštite životne sredine, prvenstveno se fokusirajući na zdravstveni, ekonomski i društveni oporavak.

„Realizovanjem konkretnih aktivnosti promovisaćemo umreženi i inkluzivni multilateralizam i ojačati partnerstvo između regionalnih i međunarodnih aktera“, naveo je Radulović i pohvalio saradnju CEI i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu u pravcu ublažavanja uticaja pandemije.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Henri Kluge pohvalio je napore zemalja članica CEI u procesu imunizacije stanovništva i pozvao ih da poštuju aktuelne epidemiološke mjere u cilju zaštite života svih građana.

On je dodao da je pandemija pokazala solidarnost zemalja, kao i važnost političke akcije u pravcu smanjivanja uticaja COVID-a 19.

Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija i zamjenici ministara i državni sekretari 17 zemalja članica CEI, kao i visoki predstavnici Jadransko-jonske inicijative, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Savjeta država Baltičkog mora, Evropske banke za obnovu i razvoj, OEBS-a, Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Najčitanije