fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Širok politički konsenzus oko izbora uglednih pravnika

Mugoša: Širok politički konsenzus oko izbora uglednih pravnika

Podgorica, (MINA) – Za izbor uglednih pravnika u Tužilački savjet (TS) potreban je širok politički konsenzus, a ne dogovor partija u vlasti, smatra poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

On je istakao da je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku, u dijelu koji se bavi izborom članova TS-a koje bira Skupština, decidno navedeno da je širok politički konsenzus, a ne dogovor partija u vlasti, neophodan kako bi se spriječila politizacija tog tijela.

On je ukazao na dio Izvještaja u kojem jasno piše da će “široki politički konsenzus oko imenovanja članova biti ključan za sprječavanje politizacije Savjeta i neprimjereni politički uticaj na njega”.

“Upućena je jasna poruka onim političkim subjektima koji suštinski žele članstvo Crne Gore u EU da je potreban širok konsenzus proevropskih partija i u trenutnoj vlasti i u trenutnoj opoziciji oko izbora članova Tužilačkog savjeta”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je upravo na potrebu tog dijaloga i šireg političkog dogovora nekoliko puta kolegama iz vlasti jasno javno ukazivao.

Mugoša je istakao da je u Izvještaju navedeno da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu nijesu u skladu sa smjernicama Venecijanske komisije i da su povećale zabrinutost povodom nezavisnosti pravosuđa.

On je rekao da je osim toga, ukazano da nije trebalo prekidati mandat postojećim članovima Tužilačkog nekoliko mjeseci prije isteka mandata i da nije prihvaćen predlog Venecijanske komisije da jedan od pet uglednih pravnika bude iz reda akademske zajednice i udruženja pravnika, pored jednog iz NVO.

Mugoša je poručio da zato nema potrebe da se manipuliše sa javnošću jer sve jasno piše u Izvještaju EK.

On je istakao da su iz SD-a na sve što je konstatovano i upozoreno u Izvještaju dobronamjerno mjesecima ukazivali.

“Ne zato što neko želi da uspori borbu protiv kriminala i korupcije nego naprotiv, upravo zato što želimo da ta borba bude efikasnija, kvalitetnija i učinkovitija ali i na način koji je usklađen sa evropskim standardima i smjernicama dobre međunarodne prakse”, ističe Mugoša.

On je naveo da svaka dalja jednostranost konstituenata vlasti u ovoj problematici sve više udaljava od EU.

“Ovo je još jedna jasna opomena i poziv onim građanskim političkim subjektima u trenutnoj vlasti, koji iskreno baštine evropske vrijednosti, da shvate da nas samo ozbiljan, odgovoran i zreo dijalog i dogovor proevropskih snaga u Crnoj Gori suštinski vodi ka članstvu u EU”, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...