fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Nadzorno tijelo imaće jaku kontrolnu ulogu

Mugoša: Nadzorno tijelo imaće jaku kontrolnu ulogu

Podgorica, (MINA) – Nadzorno tijelo za praćenje dosledne primjene usvojenih zakona i ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu, imaće jaku kontrolnu ulogu, a izvještaj o radu podnosiće Skupštini jednom u tri mjeseca, saopštio je član odbora za reformu izbornog zakondavstva Boris Mugoša.

On je Pobjedi kazao da je vladajuća većina sa akademskom zajednicom, kao rezultat odgovornog odnosa prema ciljevima i zadacima Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, pripremila koncept nadzornog tijela za praćenje dosljedne primjene usvojenih zakona i podzakonskih akata.

„Sagledali smo i pozitivne i negativne strane koncepta Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od nadležnih organa. Uzimajući u obzir navedena iskustva, pristupili smo kreiranju koncepta nadzornog tijela koje će imati jaku kontrolnu ulogu“, rekao je Mugoša.

Predložili su, kako je naveo Mugoša, da novoformirano nadzorno tijelo u obavljanju nadležnosti prati primjenu zakona i drugih propisa koje se odnose na izbor poslanika i odbornika, birački spisak, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, registre prebivališta i boravišta, državljanstvo, ličnu kartu, medije i u drugim oblastima od interesa za izborni ambijent, kao i krivična djela iz oblasti izbornog prava.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da to tijelo ima pravo da od organa nadležnih za sprovođenje zakona i drugih propisa traži podatke, dokumenta i informacije od značaja za rad, a da su navedeni organi dužni da ih dostave najkasnije u roku od osam dana od prijema zahtjeva.

„Osim poslanika, u statusu pridruženog člana mogu učestvovati i predstavnici nevladinog sektora i akademske zajednice. Ideja je i da status pridruženog člana imaju predstavnici međunarodnih institucija i misija, a status stalnog prisustva predstavnici onih institucija koje su u fokusu interesovanja“, naveo je Mugoša.

Istakao je da je pitanje predsjednika nadzornog tijela ostavljeno za dogovor sa opozicijom i ostalim članovima Odbora.

Najčitanije