fbpx
NaslovnicaCrna GoraMontefarm hitno da nabavi nedostajuće ljekove

Montefarm hitno da nabavi nedostajuće ljekove

Podgorica, (MINA) – Vlada je zadužila Montefarm da po hitnom postupku sprovede nabavku nedostajućih ljekova, a Fond za zdravstveno osiguranje da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac za njihovu nabavku.

Vlada je danas, kako je saopšteno, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o problemu snabdijevanja građana ljekovima, koje Montefarm ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

„Tim povodom, zadužena je Zdravstvena ustanova (ZU) Montefarm da, po hitnom postupku, u skladu sa zakonom, sprovede nabavku nedostajućih ljekova prema specifikaciji koja je sastavni dio Informacije“, kaže se u saopštenju.

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac za nabavku ljekova, a Ministarstvo zdravlja i Montefarm da povratno informišu Vladu o realizaciji zaključaka.

U informaciji se ističe da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova koji su bili predmet nabavke za crnogorsko tržište.

„Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa Liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo je preduzelo neophodne aktivnosti u cilju obezbjeđivanja redovnog snabdijevanja apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, kako se navodi, ZU Montefarm, koja nabavlja i distribuira ljekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama i apotekama za potrebe građana, dostavila je Ministarstvu podatke o ljekovima upisane u registar Agencije za ljekove i nedicinska sredstva, koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče.

Iz Vlade su pojasnili da, budući da je epidemija zarazne bolesti COVID 19 proglašena 26. marta, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, Montefarm kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku tih ljekova.

Najčitanije