fbpx
NaslovnicaCrna GoraMoguć dogovor o poštenoj izbornoj trci

Moguć dogovor o poštenoj izbornoj trci

Podgorica, (MINA) – Dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci je moguć, kazao je poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, navodeći da ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da im omogući kvalitetnu kontrolu procesa.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao da bez konkretnog i ravnopravnog učešća u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme, toga neće biti.

Danilović je rekao da je ubijeđen da je moguć dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci.

„Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa“, naglasio je on.

Na pitanje da li je logičan slijed da se prvo opozicija vrati u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, a potom bude dogovoren model koji će dogovoreno sprovesti, Danilović je odgovorio da je to bio model po kojem je Odbor počeo da radi, iako u njemu nijesu svi željeli da učestvuju.

Kako je naveo, u ime UCG i nezavisnog kluba poslanika tražio je da garancija prije početka rada Odbora bude upravo blagovremeno konstituisanje vlade državnog jedinstva.

„Nije se prihvatilo. Govorili smo kolegama iz opozicije da će biti izigrani bez obzira na dobre namjere. To se i desilo. Uslijedila je afera „Koverat“ i nakon toga ništa nije isto“, kazao je Danilović.

Kako je naveo, Evropska unija (EU) će pozdraviti svaki dogovor, jer njoj nije važan redosljed koraka nego rješenje.

„Nas, međutim, redosljed dovodi do rješenja. Sada, siguran sam, u ime cijelog saveza „Da svako ima“ mogu reći, da prvo mora biti postignut politički sporazum na liderskom nivou između pozicije i opozicije koji će precizirati prava i obaveze potpisnika u procesu izrade novog zakonodavstva, odnosno, garantovati jasno i precizno uspostavljanje tehničke Vlade“, istakao je Danilović.

On je podsjetio da njihov predlog, star već godinu, predviđa njeno funkcionisanje na 365 dana.

Na pitanje kako gleda na najavu zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Markovića da ta stranka priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen društvenog konsenzusa, Danilović je odgovorio da treba sačekati kako bi dobro čuli o čemu se radi i da je nezahvalno tumačiti.

„Koliko juče je u Skupštini saopštio da treba da se vratimo našem modelu iz 2016. godine? Čak je i pozvao da o tome razgovaramo! Istog dana iz kabineta Vlade su nas obavijestili da Marković nije rekao šta je rekao, a dan potom (predsjednik Crne Gore) Milo Đukanović je kazao da je premijer mislio na dijalog“, naveo je on.

Prema riječima Danilovića, Marković će se možda vratiti na „stav od juče“, što bi bilo i hrabro i odgovorno.

„A možda i ponudi neku nemuštu priču iz aresanala DPS-a. Nemušto neće proći“, kazao je on.

Na pitanje koliko je „Sporazum za budućnost“ opterećujući faktor za dogovor, imajući u vidu da je oko deset ostavki ključnih državnih funkcionera preduslov za formiranje tehničke vlade, Danilović je odgovorio da je lider pokreta „Odupri se“ Džemal Perović jasno saopštio da taj dokument nije „Sveto pismo“.

„Ako želimo kompromis i dobro Crnoj Gori niko neće dobiti maksimum onoga što je tražio, ali neće biti ni unaprijed poražen“, rekao je on.

Na pitanje da li bi u slučaju da ne bude dogovorena tehnička vlada i dalje bio stanovišta da izbore treba bojkotovati, Danilović je odgovorio da opozicija nema mnogo izbora.

„Bojkot se nameće kao jedini zdravorazuman potez u nedostatku dogovora. Vara se pozicija ako vjeruje da će Evropljani priznati državne izbore na kojima ne bi učestvovala opozicija kao legitimne i normalne“, kazao je on.

To bi, kako je ocijenio Danilović, bila ogromna šteta za demokratiju u „politički rovitoj“ Crnoj Gori, za državu u svim njenim porama, ali i za EU na čijem smo obodu.

Upitan šta će biti u slučaju da dio opozicije ne prihvati bojkot, on je odgovorio da je bojkot ozbiljno sredstvo demokratskog pritiska ako ga koriste svi.

„Pojedinačno ne bismo učinili ništa. Ili svi na izbore, što podrazumijeva prethodni kompromis, ili niko, što će značiti duboku političku krizu sa razornim posljedicama“, zaključio je Danilović.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...