fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da u potpunosti poštuje preporuke VK

Crna Gora da u potpunosti poštuje preporuke VK

Podgorica, (MINA) – Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) je u rezoluciji o Crnoj Gori, koju je večeras usvojila, pozvala vlasti da u potpunosti poštuju preporuke Venecijanske komisije (VK) o izmjenama tužilačkih zakona.

U rezoluciji se navodi da je u Crnoj Gori, u oblasti nezavisnosti sudstva, povjerenja u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanja u medijima, postignut slab ili nikakav napredak.

Ko-izvjestilac Damien Cotier naglasio je da je u Crnoj Gori, tokom perioda na koji se rezolucija donosi, dobra situacija kada je riječ o poštovanju prava manjina, iako je bilo nekih izolovanih incidenata u posljednje vrijeme.

On je kao dobre primjere naveo LGBT zakon o istopolnim zajednicama, kao i transfer vlasti i prva demokratska rotacija od nezavisnosti Crne Gore, prenosi Portal RTCG.

U četiri ključna prioriteta – nezavisnosti sudstva, povjerenju u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanju u medijima postignut je slab ili nikakav napredak što je, kako je naglašeno, izazvalo razočaranost Parlamentarne skupštine.

Ocijenjeno je da napretka nije bilo u izbornoj reformi, i da na tom polju treba sarađivati sa opozicijom, budući da je potrebna dvotrećinska većina.

PS SE je zabrinuta zbog izbora sudija na više od dva mandata, a naglašeno je da je Crna Gora nedavno dobila kritike od VK povodom tužilačkih zakona, te da reforma Tužilačkog savjeta ne treba da se politizuje.

Suštinskog rezutata nije bilo ni u slobodi medijia, a pomenuti su i slučajevi istraživačkog novinara Jova Martinovića i Olivere Lakić.

U raspravi su pored crnogorskih poslanika učestvovali i parlamentarci iz Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Grčke, koji su poručili da su napredak i dostignuća Crne Gore u posljednjih 15 godina izuzetna, te da žele da se nastavi funkcionalni demokratski proces i izgradnja funkcionalnih institucija.

Poslanici su ocijenili da je važno “ne dozvoliti da nacionalizam odvuče Crnu Goru u surove devedesete”, i poručili da je važno pomoći Crnoj Gori da riješi problem duga za autoput.

Oni su saglasni da proces post – monitoringa treba nastaviti sve dok postoje ozbiljni izazovi.

Poslanici su usvojili amandmanw kojima se crnogorske vlasti pozivaju da u potpunosti primijene preporuke koje je formulisala Venecijanska komisija, posebno one koji se odnose na “nepovredivost mandata i rizik od politizacije članova Tužilačkog savjeta koji nijesu profesionalni tužioci”.

Usvojen je i amandman kojim se izražava žaljenje što konsultacije sa vjerskim zajednicama o amandmanima na Zakon o slobodi vjeroispovijesti nijesu bile potpuno inkluzivne.

Amandmanima se takođe propisuje da će Skupština SE pažljivo nadgledati istrage o navodima za zločine iz mržnje i etnički i vjerski motivisane napade prema manjinama koji su se dogodili od proglašenja rezultata izbora u avgustu.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...