fbpx
NaslovnicaCrna GoraMirna tranzicija i podrška reformama dobre vijesti za region i EU

Mirna tranzicija i podrška reformama dobre vijesti za region i EU

Podgorica, (MINA) – Mirna tranzicija vlasti u Crnoj Gori i podrška ključnih političkih aktera za napredovanje u reformama dobre su vijesti za čitav region i Evropsku uniju (EU), a zasluge za to pripadaju i vlasti i opoziciji, kazala je šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa.

Ona je rekla da će sve proevropske političke snage uskoro dobiti priliku da dokažu istinsku posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore.

„To mogu učiniti stavljanjem po strani političkih razlika i zajedničkim radom na pitanjima od državnog interesa, poput ekonomskog oporavka od posljedica COVID-a 19, sveobuhvatne izborne reforme i predstojećih imenovanja na ključne sudske i tužilačke funkcije“, navela je Popa u intervjuu agenciji MINA.

Podsjećajući na to da se nova vlada jasno obavezala da će održati vanjskopolitičko usmjerenje Crne Gore i da će integracija u EU biti njen glavni prioritet, ona je kazala da joj je drago da je to opredjeljenje jasno ponovljeno na sastancima premijera Zdravka Krivokapića u Briselu.

„Svjedočili smo mirnoj tranziciji vlasti, a svi ključni politički akteri su ponovo potvrdili podršku za napredovanje u programu evropskih reformi u Crnoj Gori. Ovo su dobre vijesti za Crnu Goru, čitav region i EU, a zasluge za to pripadaju i vlasti i opoziciji“, rekla je Popa.

Prema njenim riječima, ulazak u EU je izbor koji treba da bude podržan i srcem i razumom od strane građana, bez obzira na to ko je na vlasti i šta se događa na dnevnopolitičkoj sceni.

Kako je navela Popa, ko god da je na vlasti moraće da nastavi da razvija stručnu i kompetentnu javnu upravu, koja je ključni pokretač svih reformi povezanih s EU.

„Zbog toga je od presudne važnosti da nova Vlada nastavi da se oslanja na postojeće vještine i znanja u javnoj upravi i nastavi da razvija javnu upravu utemeljenu na kriterijumima stručnosti i nepristrasnosti, te kriterijumima zasnovanim na zaslugama, u skladu sa standardima Unije“, kazala je Popa.

Ona je poručila da EU ostaje spremna da pomogne Crnoj Gori da odlučno napreduje na putu ka pristupanju Uniji, kao i da podrži njen ekonomski oporavak nakon pandemije.

Kako je navela Popa, u Crnoj Gori došlo je do promjene vlasti, ali želja crnogorskih građana da budu dio slobodne i prosperitetne zajednice evropskih naroda nije se promijenila.

Ona je dodala da nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazuje da je ta želja samo porasla.

„Ovaj obnovljeni entuzijazam za budućnost Crne Gore u EU vidim kao priliku za sve društvene i političke aktere koji su istinski posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima da pojačaju program reformi i učine da život crnogorskih građana svakim danom postaje sve bliži životu u EU“, rekla je Popa.

Ona je kazala da je EU više puta jasno stavila do znanja da Crna Gora nije sama u krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

„U tom smislu usmjeravamo i finansijska sredstva. Od izbijanja pandemije, EU je pružila vrlo značajnu finansijsku pomoć koja donosi veoma konkretne koristi crnogorskim građanima, preduzećima i onima koji su njom najviše pogođeni“, navela je Popa.

Ona je podsjetila da je EU donirala značajnu količinu hitno potrebne medicinske opreme, uključujući više od dva miliona komada zaštitne opreme i 100 respiratora.

„Dok će se novcem EU takođe izgraditi i dvije nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, nabaviti uređaji za PCR testiranje i obnoviti laboratorije“, rekla je Popa.

Ta podrška, kako je dodala, od presudne je važnosti za poboljšanje sigurnosti zdravstvenih radnika i kvaliteta zdravstvenih usluga za građane Crne Gore.

„Kako bi u ovim teškim vremenima podržala ovdašnja preduzeća i pomogla crnogorskoj ekonomiji da se oporavi, EU je Crnoj Gori stavila na raspolaganje veoma povoljne kredite vrijedne do 60 miliona EUR“, navela je Popa.

Pored toga, kako je kazala, Evropska investiciona banka, kao dio Tima Evropa, obezbijedila je malim i srednjim preduzećima povoljne kredite u vrijednosti od 100 miliona EUR.

Popa je rekla da će taj novac pomoći da se sačuva na hiljade radnih mjesta i zaštiti egzistencija brojnih crnogorskih porodica.

„U novembru je Unija uplatila 28 miliona EUR bespovratne pomoći u državni budžet Crne Gore, naročito da bi podržala one koji su najviše pogođeni krizom, uključujući mala preduzeća, socijalno ugroženu djecu, starije osobe, osobe sa invaliditetom i socijalnog ugrožene porodice“, kazala je Popa.

Kako je navela, to je samo prvi dio bespovratne budžetske podrške koja je dostupna Crnoj Gori, ukupne vrijednosti 40,5 miliona EUR.

„EU je u decembru počela da sprovodi ambiciozni Ekonomski i investicioni plan u Crnoj Gori, izdvajanjem finansijske podrške u vrijednosti od 40,2 miliona EUR za razvoj željezničke infrastrukture u zemlji“, podsjetila je Popa.

Kako je objasnila, više od polovine tog iznosa, odnosno 22 miliona eura, dodijeljeno je kao bespovratna pomoć, dok će preostala sredstva biti obezbijeđena kao povoljan kredit od strane Evropske investicione banke.

Prema riječima Pope, ta vrijedna investicija pomoći će Crnoj Gori da stvori stabilnu osnovu za dalji ekonomski razvoj, kao i bliže veze i saradnju sa susjedima i državama članicama EU.

„Ulažući tolike napore i finansijska sredstva za pomoć Crnoj Gori, u vremenu kada su i naše države članice snažno pogođene krizom, EU jasno stavlja do znanja da stoji uz svoje prijatelje i partnere u Crnoj Gori i u dobrim i lošim vremenima“, zaključila je Popa.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...