fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo zdravlja krši pravo građana na slobodu okupljanja

Ministarstvo zdravlja krši pravo građana na slobodu okupljanja

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, naredbom da javnim okupljanjima može prisustvovati najviše 200 ljudi, drastično krši Ustavom i zakonom zagarantovano pravo građana na slobodu okupljanja, ocijenjeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

„Evidentno je da se to čini isključivo radi sprječavanja građana i pravoslavnih vjernika da na mirnim i dostojanstvenim litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, kazali su iz Pravnog savjeta MCP.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo prvo donijelo Naredbu o proglašavanju prestanka zarazne bolesti COVID-19.

„Ali je potom, na apsurdan način, propisala maksimalan broj od 200 prisutnih osoba na javnim okupljanjima. Na taj način je i dalje ostala na snazi zabrana okupljanja svim ostalim građanima Crne Gore, čime su drastično povrijeđena njihova prava“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su ocijenili da Ministarstvo direktno krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na koji se pozivalo prilikom donošenja i izmjena „diskriminatorske Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječvanje prenošenja novog koronavirusa od 1. juna“.

„Ministarstvo, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ima ovlašćenje da, u slučaju vanredne situacije, u potpunosti zabrani sva javna okupljanja, ali ne i vjerske obrede“, kazali su iz MCP.

Prema njihovim riječima, Ministarstvo je to i učinilo naredbom od 13. marta.

„Međutim, kada je režim odlučio da, nakon tri mjeseca, ublaži brojne zabrane iz naredbe, Ministarstvo je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su naglasili da Ministarstvo nema pravo da podzakonskim aktima proširuje i mijenja zakonske norme.

Kako su naveli, biće krivičnog djela „nepostupanje po zdravstvenim propisama za suzbijanje zaraznih bolesti“ iz Krivičnog zakonika, konkretizovano je i konačno određeno odredbom iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U članovima 54 i 55 Zakona je precizno propisano da pojedina prava i aktivnosti mogu biti „zabranjene ili ograničene“ dok „okupljanje na javnim mjestima“ može biti zabranjeno za sva lica, ali ne i dozvoljeno samo za 200 građana“, kaže se u saopštenju.

U takvim situacijama, kako se navodi, javnih okupljanja u vrijeme zaraze ili ima ili nema, „a nikako nije dozvoljeno da ih malo ima, a malo više da ih nema“.

Iz MCP su naglasili da svako ograničenje osnovnih ljudskih prava i sloboda mora biti striktno propisano i usko tumačeno.

Kako su naveli, Ustavom nijesu zabranjene litije, a zakonom nijesu ograničene, jer su to mirna i dostojanstvena javna okupljanja građana.

„Iz tih razloga je nezakonita i u pravnom sistemu je nevažeća naredba Ministarstva zdravlja kojom su, na neposredno diskriminatoran način i u političke svrhe, javna okupljena dozvoljena za samo 200 građana“, kazali su iz MCP.

Oni su upozorili da će Uprava policije prekršiti Ustav, kao i zakone o javnim okupljanjima i javnim priredbama, o javnom redu i miru i o bezbjednosti saobraćaja, ukoliko zbog te naredbe Ministarstva ne bude obezbjeđivala litije u crnogorskim gradovima na isti način kao što je to i prije epidemije činila.

„Uprava policije i Državno tužilaštvo, nakon ustanovljene sudske prakse prethodnih dana, nemaju pravo da privode i pritvaraju sveštenike zbog organizovanja litija kao mirnih javnih okupljanja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju MCP.

Najčitanije