fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilošević: Interes Crne Gore je da otvori granice sa Srbijom

Milošević: Interes Crne Gore je da otvori granice sa Srbijom


Beograd, (MINA) – Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević izjavio je danas da spisak država sa kojima će Crna Gora otvoriti granice nije konačan i poručio da nijedna država nema veće koristi od od otvaranja granica ka Srbiji kao Crna Gora.

“Nama je najveći interes da otvorimo granice sa Srbijom”, rekao je Milošević za TV Prva i dodao da smatra da će se aktuelna situacija u vezi sa otvaranjem granica riješiti u narednih deset dana.

On je rekao da su Srbi i Crnogorci bratski narod i da niko ko iz Srbije dođe u Crnu Goru neće imati problema.

Upitan da li je istina da teniseru Novaku Ðokoviću neće biti dozvoljeno da uđe u Crnu Goru, Milošević je kazao da nema takve informacije i dodao da je kratko razgovarao sa njegovim stricem o pripremi turnira.

Milošević je dodao da su sve vreme vanrednog stanja državljani Crne Gore u Srbiji imali odličan tretman.

Istakao je da je došao na mjesto ambasadora Crbe Gore u Srbiji da bi unaprijedio odnose dvije zemlje, a da su oni poslednjim događajima unazađeni, prenosi Tanjug.

On je istakao da postoji namjera i želja da se i dalje unapređuju ekonomski odnosi.

Naveo je da je Crna Gora zemlja koja je zavisna od turizma i da se se godišnje značajan broj prehrambenih proizvoda uveze iz Srbije, da će dolazak turista iz Srbije u Crnu Goru tokom letnje sezone imati efekta i na domaću potrošnju.

Milošević je kazao da je Crna Gora građanska država i da popis stanovništa govori u prilog tome da se građani prebrojavaju nacionalno.

“Na popisu 1991. bilo je devet odsto Srba u Crnoj Gori, a do 2003. porastao je za 23 posto. Izvodim zaključak – promenilo se mišljenje i povećao se broj zbog tadašnje politike onih koji se izjašnjavaju kao Srbi”, navodi Milošević.

Na pitanje da li to znači da se “sa prebrojavanjem krvnih zrnaca – ko je Srbin, a ko Crnogorac, počelo u Crnoj Gori”, odgovorio je potvrdno, ali da to nije inicirala vlast Crne Gore.

“Prebrojavanje Srba nije inicirao niko iz vlasti Crne Gore. Nemamo nijedan razlog da se nekome zabrani da se izjasni kako se osjeća”, naveo je Milošević.

On je kazao da se uvijek izjašnjavao kao Crnogorac.

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, Milošević je kazao da država nema namjeru da otima crkvene objekte.

Prema njegovim riječima, sloboda veroispovesti je zagarantovana i država nema namjeru da se upliće.

“Mislim da će se prvo nastaviti pregovori izmedu Mitropolije i Vlade Crne Gore”, rekao je Milošević i dodaje da je mogući problem nepovjerenje Mitropolije u institucije Crne Gore.

Cilj je, kazao je on, da dođe do pomirenja, jer država nema namjeru da ništa otima.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...