fbpx
NaslovnicaCrna GoraMeđuvladina komisija o primjeni nove metodologije u pregovorima Crne Gore sa EU...

Međuvladina komisija o primjeni nove metodologije u pregovorima Crne Gore sa EU početkom juna

Podgorica, (MINA) – Međuvladina komisija sa Crnom Gorom o primjeni nove metodologije u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) biće održana početkom juna, najavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je na sjednici Evropskog parlamenta kazao da Crna Gora nakon izbora u avgustu prošle godine, prolazi kroz tranzicioni period, ali da mu je drago da pristup EU ostaje prioritet Vlade.

“Uz revidiranu metodologiju imamo priliku bolje politički upravljati ovim procesom i drago mi je da ćemo imati međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom već početkom sljedećeg mjeseca”, kazao je Varhelji.

On je, tokom rasprave o Izvještaju o Crnoj Gori kojeg je pripremio izvjestilac u Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula, kazao da je sljedeći korak postizanje rezultata u vladavini prava jer dok se tu ne postignu rezultati neće biti stvarnog napretka.

Varhelji je rekao da je potreban i napredak u oblasti slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformi pravosuđa, prenose Vijesti.

“Vidjeli smo da je Vlada predana reformama u nizu ključnih područja, Skupština jača participaciju, ali je potrebno više stranačkog dijaloga kako bi se mogao postići stvarni napredak u reformma, posebno u imenovanjima u pravosuđu”, rekao je Varhelji.

Evropski poslanik Vladimir Bilčik ocijenio je da je nova vladajuća većina u Crnoj Gori preduzela neke korake koji dovode u pitanje njihovu geopolitičku orjentaciju.

“Ako se mala zemlja na Jadranskom moru okrene Istoku, to bi moglo imati dugoročne posljedice za evropsku perspektivu Zapadno Balkana”, rekao je Bilčik.

On je rekao da je Crna Gora na raskršću, otvorila sva poglavlja u pregovorima su EU, a samo tri zatvorila i mjesecima stoji u mjestu.

“Brine me usvajanje izmjena Zakona o tužilaštvu, zato što dovodi u sumnju reforme u pravosuđu i tu bi Crna Gora trebalo da slijedi smjernice Venecijanske komisije i evropskih institucija. Ne možete preuzeti smao ono što vam se sviđa, nego sve što evropski partneri traže”, poručio je Bilčik.

On je upozorio na bojkot parlamenta najveće opozicione partije i dodao da se “tako se ne rješavaju stvari u Evropi.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...