fbpx
NaslovnicaCrna GoraMCP: Vlada pokazala da ne poštuje volju ogromnog broja građana

MCP: Vlada pokazala da ne poštuje volju ogromnog broja građana

Podgorica, (MINA) – Vlada je, utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore koji su u ogromnom broju iskazali stav prema tom diskriminatornom aktu, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Navodi se da je nakon liturgije u Manastiru Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj, koju su služili mitropolit Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, održano sabranje povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je u četvrtak „jednostrano utvrdila Vlada“.

„Jučerašnje tvrdnje potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da je naša Crkva odbijala da razgovara o preporukama VK, najblaže rečeno, služe obmanjivanju javnosti“, tvrde iz MCP.

Prema njihovim riječima, Vlada je od njih dobila argumentovane primjedbe na Predlog zakona, na preko 90 stranica, u kojima je posebna pažnja, pored ostalog, posvećena preporukama VK.

Kako su naveli iz MCP, predlagali su da se razgovara i o ostalim važnim pitanjima, kao što su restitucija, obeštećenja, garancija imovine i poštovanje pravnog kontinuiteta crkava i vjerskih zajednica, kao i da se dijalog ne ograničava na način na koji je to uslovljavala delegacija Vlade „u svom krnjem mandatu“.

Iz MCP tvrde da su predstavnici Vlade uporno odbijali dijalog iskazima da su ta pitanja od nosilaca najviših političkih funkcija proglašena za politička, i da su za njih to prvenstveno politička, a ne pitanja osnovnih ljudskih prava.

„Vlada je utvrđivanjem ovakvog Predloga zakona pokazala da ne poštuje volju državljana Crne Gore, koji su u ogromnom broju, oko 100 hiljada imenom, prezimenom i potpisom, iskazali svoj stav prema diskriminatornom Predlogu zakona“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz MCP, iz dosadašnjih aktivnosti na pripremi tog zakonskog propisa, svima treba da bude potpuno jasno da se radi o pokušaju da se tim zakonom progone, diskriminišu i ponižavaju Mitropolija i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Da je ovo zakon protiv naše Crkve je faktički postalo jasno poslije sastanka sa Zoranom, jer je ukazano da su, mimo pravne logike i protivno Ustavu, ostale tradicionalne crkve i vjerske zajednice navodno zaštićene ugovorima koje su ranije zaključile sa Vladom“, kaže se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije