fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarojević Galić: Vlada da objavi pregovaračku poziciju za poglavlje 27

Marojević Galić: Vlada da objavi pregovaračku poziciju za poglavlje 27


Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada trebalo bi da objavi pregovaračku poziciju za poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene kako bi u proces pregovora bili uključeni svi zainteresovani, smatraju u regionalnoj nevladinoj organizaciji Parkovi Dinarida.

Predstavnica te NVO Jelena Marojević Galić, rekla je da će se nakon otvaranje poglavlja, insistirati na implementaciji onoga što se Crna Gora obavezala u pregovaračkoj poziciji kao i na konkretnim i preciznim zadacima i rokovima u kojima ih treba ispuniti.

„U cilju uključivanja što više zainteresovanih strana javnosti, nvo, građana, bilo dobro da se pozicija učini javnom i transparentom kako je urađeno za neku druga pregovaračka poglavlja“, rekla je Marojević Galić agenciji MINA.

Ona smatra da je čitav proces pregovora sa Evropskom unijom (EU) šansa Crne Gore da dostigne evropske standarde, životnu sredinu izdigne na veći nivo i na neki način epitet ekološke države opravda u praksi

„Otvaranje poglavje 27 vidim kao prvu stepenicu u procesu dostizanja evropskih standarda. To je tek početak puta koji će biti dosta izazovan za Crnu Goru“, ocijenila je Marojević Galić.

Ona je kazala da nakon otvaranja poglavlja očekuje da će se više insitirati na implementaciji odnosno primjeni zakona koji su usvojeni kao obaveza Crne Gore.

Marojević je rekla da je procijenjeno da će najizazovnije biti oblasti upravljanja vodama i upravljanja otpadom.

„Kako u dijelu izgradnje postrojenja za prećišćavanje tretmana otpadnih voda, izgradnji postrojenja odnosno sistema za vodosnabijedavnje, tako u oblasti upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, najviše zbog velikih i zahtjevnih finansija koje je potrebno obezbijediti za izgradnju potrebne infrastrukture“, ocijenila je Marojević Galić.

Ona je kazala da je važna komponenta, koja je nepravedno zapostavljena, edukacija jer se mora promijeniti ponašanja građana i usvojiti neke dobre navike.

„Period koji je pred nama neće biti lak, veoma je izazovan, mislim da su toga svjesni svi, pokazaće koliko smo se dobro kao društvo u cjelini priemili za sve izazove koji nas očekuju u procesu pregovora koji sada počinje“, ocijenila je Marojević Galić.

Ona je kazala da su rokovi do kada treba nešto ispuniti definisani pregovaračkom pozicijom koja još nije javni dokumnet pa se ne znamo tačno koji su rokovi

Marojević Galić je rekla da su prema nezvaničnim informacijama neki rokovi planirani na 2035.

“Definitnvo postoje rokovi koji su definisani pregovračkom pozicijom da se moraju ispuniti do momenta ulaska u EU a Vlada je isregovarala sa Briselom da neke rokove ispuni nakon ulaska u EU“, navela je Marojević Galić.

Ona je kazala da ne zna tačno o kojim oblastima i rokovima se radi i da bi zato bilo dobro da se pregovačka pozicije objavi i bude javan dokument dostupan svima.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora

Najčitanije