fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Crna Gora dobila prvu bitku sa koronavirusom

Marković: Crna Gora dobila prvu bitku sa koronavirusom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je dobila prvu bitku sa koronavirusom, ocijenio je premijer Duško Marković, navodeći da je država našla najbolji model da zaštiti zdravlje građana.

Marković je za televiziju Nova M kazao da je uspješno završena najvažnija etapa u borbi sa koronavirusom, a to je zaštita zdravlja građana.

On je podsjetio da su u posljednjih deset dana registrovana samo tri slučaja koronavirusa.

„Kada bi mi političari davali ocjenu, rekli bi da je epidemija završena, ali ostavimo tu pprocjenu stručnjacima, epidemiolozima“, rekao je Marković

Prema njegovim riječima, Crna Gora je našla najbolji model da zaštiti zdravlje građana.

Marković je kazao da su osnovni elementi za takav rezultat pravovremenost preduzetih mjera, odgovornost institucija, stručnost u zdravstvenom sistemu i, kako je naveo, nevjerovatna koordinacija svih u sistemu.

On je kazao da se na početku epiodemije najviše plašio da li institucije mogu da odgovore takvom izazovu koji je bio ogroman i za druge države.

„Ja sam bio zapanjen da su i razvijene, snažne zemlje bile zatečene i da su njihovi zdravstveni sistemi bili neopremljeni“, kazao je Marković.

Kako je naveo, Crna Gora je odmah krenula da sagledava stanje u svom zdravstvenom sistemu, i da ga učini mobilnim i funkcionalnim.

„Odmah smo krenuli u nabavku opreme, a istovremeno smo pozvali naše prijatelje, ugledne biznismene da nam pomognu. Naš ključni cilje je bio da zaštitimo zdravlje ljudi, da oni ne dođu do respiratora, a ne nabavka respiratora po svaku cijenu“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, danas je crnogorski zdravstveni sistem jedan od najopremljenijih.

On je kazao da Crna Gora trenutno ima 160 respiratora, a da je od sredstava Evropske unije naručeno još 100.

„Neizmjernu zahvalnost dugujemo herojima ovoga trenutka, a to su zdravstveni radnici. Naš zdravstveni sistem je pokazao da je stručan, motivisam i adekvatno opremljen“, istakao je Marković.

Na pitanje kada se može očekivati trajno i veće povećanje plata zdravstvenim radnicima, on je rekao da im je već ranije obezbijeđeno sistemsko povećanje, kao i stimulansi od 15 odsto na martovske i aprilske zarade.

„Mi ne dajemo obećanja koja nijesu realna i ne nudimo rješenja koja nijesu održiva. Mi možemo obećati povećanje zarada od 20 odsto, ali to bi ugrozilo penzije, socijalna davanja, funkcionisanje javnih finansija generalno“, pojasnio je Marković.

Zdravstvo je, kako je naveo, pod značajnom pažnjom. „Oni razumiju situaciju, i znaju da brinemo na njima“.

Govoreći o reakciji građana u vrijeme epidemije, Marković je kazao da je Crna Gora u cjelini pokazala potencijal, i da se vidjela snažna društvena energija i solidarnost.

„U posljednjih nekoliko godina zaokupljale su nas političke teme, i negdje se izgubio taj naš zajednički potencijal“, rekao je Marković.

On je kazao da je disciplina i dalje neophodna, kao i odgovornost, i podsjetio da sjutra počinje da radi značajan dio malog srednjeg biznisa.

„Želim da sjutra na radnim mjestima, i kod poslodavaca i kod zaposlenih, prepoznam tu odgovornost, da poštuju pravila, jer bi onda za desetak ili 15 dana, i prije 18. maja, Crna Gora mogla nastaviti normalno da živi“, naveo je Marković.

Govoreći o donacijama na račun Nacionalnog koordinacionog tijela, on je rekao da je taj novac namjenski trošen.

„Oko 1,7 miliona EUR smo potrošili, i to je transparentno. Ostatak novca, kako sam najavio u parlamentu, želimo da usmjerimo na gradnju infektivne klinike“, kazao je Marković.

On je kazao da je Vlada Evropska komisija odobrila 4,5 miliona EUR za gradnju dvije klinike, i da je sporazum stupio na snagu tek u decembru prošle godine.

„A ukupna vrijednost te dvije klinike je oko 8,4 miliona“, rekao je Marković komentarišući optužbe opozicionih partija da je novac za gradnju klinika već ranije obezbijeđen.

Marković je kazao da od najavljene pomoći Evropske unije, Vlada planira da deset miliona EUR opredijeli za projekte u zdravstvu.

„Znači, obezbijedićemo oko 21 milion za projekte u zdravstvu“, istakao je on i poručio opozicionim liderima da „ne dozvole da ih neobaviješteni saradnici brukaju ovakvim saopštenjima“.

Marković je kazao da se u proteklom periodu pokazalo da su i organi za sprovođenje zakona sposobni i efikasni, navodeći da su policija i Specijalno državno tužilaštvo u tom periodu imali ozbiljne akcije protiv organizovanog kriminala.

„Desila se i jedna međunarodna akcija zaplijene oko 500 kilograma kokaina na crnogorskom brodu koji je od prvog dana njegove nabavke iznajmljen jednoj stranoj kompaniji. Dakle, tim brodom nikada nije uprabvljala crnogorska kompanija““, naveo je Marković.

To je, kako je kazao, dokaz da crnogorska policija, tužilaštvo i pravosuđe, bez obzira na aktuelnu situaciju, rade svoj posao, i realizuju najkompleksnije akcije sa međunarodnim partnerima.

„Već smo registrovali pohvale i zahvalnost ambasadora najznačajnijih evropskih zemalja za tu akciju. Nažalost, i ovoj situaciji dešavaju se manipulacije, i vidim da pojedini opozicioni političari i to karikiraju i stavljaju na teret državi“, dodao je Marković.

Najčitanije