fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković čestitao Dan Evrope

Marković čestitao Dan Evrope

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nastaviće sa još većim elanom da na djelu potvrđuje čvrstu opredijeljenost da se pridruži velikoj evropskoj porodici, poručio je premijer Duško Marković povodom Dana Evrope.

“Našu budućnost vidimo kao ravnopravan dio evropskog projekta, jer je to najpouzdanija garancija boljeg života naših građana i najbolje perspektive za naše mlade generacije”, rekao je Marković.

On je kazao da se Crna Gora i ove godine pridružuje obilježavanju istorijskog datuma za evropski kontinet.

Kako je dodao, na današnji dan prije 70 godina rođena je ideja o zajedništvu Evrope, koja je uprkos svim izazovima oblikovala novu budućnost kontinenta.

“Samo zajedno – mi smo Evropa. Sa ovom porukom jedinstva i solidarnosti svim našim građanima i evropskim prijateljima čestitam naš zajednički praznik”, navodi se u čestitki Markovića.

Kako je kazao, danas više nego ikada do sad postajemo svjesni vizionarske poruke iz “Šumanove deklaracije” – da jedan od stubova nove Evrope mora da bude solidarnost na djelu.

On je dodao da je, suočen ovih mjeseci sa možda najvećim izazovom u prethodnih sedam decenija, evropski dom pokazao solidarnost na djelu.

Marković je podsjetio da niko nije bio prepušten samom sebi u borbi protiv opake bolesti, pa ni države Zapadnog Balkana, iako još nijesu formalno članovi evropske porodice.

“Pomoć koju je Crna Gora dobila, kako za podršku zdravstvu u suzbijanju pandemije, tako i za saniranje ekonomskih posljedica krize, za nas je značajna ne samo u materijalnom smislu”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, to je još jedna potvrda da Evropska unija iskreno vidi Crnu Goru i region kao svoj neodvojivi dio i da ostaje posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

Marković smatra da je to potvrdio i Samit EU – Zapadni Balkan, koji je održan prije nekoliko dana u okviru predsjedavanja Hrvatske Unijom.

“Konkretno i na djelu, EU je pokazala da i u teškim vremenima ostaje istinski prijatelj i saveznik ovog dijela Evrope”, kazao je Marković.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...