fbpx
NaslovnicaCrna GoraMaksimović osvojila bronzanu medalju, Hodžiću peto mjesto

Maksimović osvojila bronzanu medalju, Hodžiću peto mjesto

Poreč, (MINA) – Crnogorska karate reprezentativka Jelena Maksimović osvojila je bronzanu medalju, dok je Mario Hodžić kao petoplasirani završio nastup na 56. seniorskom prvenstvu Evrope u Poreču.

Maksimović je u meču za treće mjesto u kategoriji do 55 kilograma pobijedila nekadašnju dvostruku evropsku i svjetsku šampionku, Italijanku Saru Kardin 1:0.

To je druga medalja za crnogorski karate u Poreču, nakon što je muška ekipa u borbama plasmanom u finale obezbijedila odličje.

Članica Omladinca osvojila je drugu medalju na seniorskim prvenstvima Evrope, nakon što je bronzana bila i 2014. godine u finskom Tempereu.

Na korak od pobjedničkog postolja bila je i 2019. godine u Gvadalahari, kada je u meču za treće mjesto i bronzanu medalju poražena od Škotlanđanke Emi Konel 4:3.

Maksimović je u četvrtak, na startu takmičenja, bila slobodna, u drugom kolu pobijedila je Španjolku Karlotu Osorio Fernandez 4:1, dok je u trećem poražena od Ruskinje Ane Černiševe 9:1.

Ruskinja joj je plasmanom u finale omogućila repesaž i još jednu priliku da se bori za medalju.

U repesažu savladala je Izraelku Rotem Efroni 5:0 i Makedonku Simonu Zaborsku 1:0 i izborila meč za pobjedničko postolje.

“Još nijesam svjesna šta sam uradila. Medalja je bila moj cilj i san od kada sam počela da se bavim karateom. Imala sam veliku motivaciju, znam za koga sam trenirala i borila se i hvala bogu što je medalja došla u moje ruke”, kazala je Maksimović agenciji MINA.

Hodžić je u meču za treće mjesto i bronzanu medalju u kategoriji do 75 kilograma poražen od Njemca Noe Biča 3:0.

Crnogorski karatista je u srijedu, prvog takmičarskog dana, u prva dva kola pobijedio Portugalca Tomasa Silvu 1:0 i Švajcarca Kenija Katina 1:0, dok je u trećem poražen od svog idola, legendaarnog Azerbejdžanca Rafaela Agajeva 4:2.

Višestruki prvak Evrope i svijeta plasmanom u finale omogućio je Hodžiću repesaž i nastavak borbe za medalju.

Na startu eliminisao je Kipranina Panajotisa Loizidesa 2:1, dok je u drugom kolu slavio protiv Austrijanca Luke Retenbahera 3:0 i izborio meč za medalju.

On u karijeri ima tri evropska odličja, a osim ekipnog iz Poreča, ima bronzanu iz Koćelija 2017. i srebrnu medalju dvije godine kasnije u Gvadalahari.

Osvojio je i srebrnu medalju na Evropskim igrama u Minsku.

Direktor repezentacije, Dragoljub Fatić kazao je da je ponosan što još jedna senorska medalja dolazi u Crnu Goru.

“Maksimović nas je, poslije male pauze u sportskom i rezultatskom smislu, obradovala bronzanom medaljom. Žalimo zbog rezultata Marija Hodžića, jer zaslužuje medalju, ali povrede koji su ga pratile od početka priprema i tokom šampionata, uticali su da ne pruži više u meču za treće mjesto”, rekao je Fatić.

Sjutra, posljednjeg takmičarskog dana, mušku ekipu u borbama očekuje finale protiv domaćina Hrvatske.

Za prvu zlatnu seniorsku medalju na kontinentalnim šampionatima karate reprezentacije Crne Gore boriće se Mario Hodžić, Nenad Dulović, Nikola Malović, Predrag Smolović, Balša Miličković i Andrija Fatić.

“Imamo problema sa povredama, doktor reprezentacije Perica Maraš ima dosta posla. Siguran sam da će svi oni koji budu mogli da nastupe dati svoj maksimum da na dostojanstven način reprezentauju crnogorski karate i državu Crnu Goru”, rekao je Fatić.

On smatra da su dvije medalje na Evropskom prvenstvu veliki uspjeh crnogorskog karatea i svih onih koji rade u njemu.

Najčitanije