fbpx
NaslovnicaCrna GoraMakron: Puna podrška crnogorskim reformama

Makron: Puna podrška crnogorskim reformama

Podgorica, (MINA) – Prijateljske veze između Francuske i Crne Gore, saveznice u okviru Atlantskog saveza, moraju voditi ka zajedničkom djelovanju u službi bezbjednosi i stabilnosti kontinenta, poručio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

To se navodi u njegovoj čestitci crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću povodom 13. jula – Dana ustanka Crne Gore.

Makron je kazao da se, u okviru francuske strategije za Balkan, koju je predstavio 29. aprila na samitu u Berlinu, Francuska ponovo angažuje na Balkanu kako bi doprinijela stabilnosti, ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini prava.

U tom kontekstu, kaže on, podrazumijeva se jačanje bilateralnih odnosa Francuske i Crne Gore.

“Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore. Možete računati na našu punu podršku naporima koje ulažete, posvećujući posebnu pažnju efektivnom i konkretnom sprovođenju reformi iz oblasti jačanja vladavine prava i slobode izražavanja, koje čine suštinu evropskog projekta“, kazao je Makron.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev u čestitci navodi da su tradicionalno dobri odnosi dvije države i naroda temelj da će se buduća saradnja razvijati uzlaznom putanjom, u duhu prijateljstva i dobronamjernosti.

“Crna Gora postiže vidljiv napredak na putu integracije u EU i želim da Vas uvjerim da će Bugarska, kao iskren prijatelj Vaše države, nastaviti da pomaže i dijeli svoja iskustva u cilju uspješnog okončanja pregovora u najkraćem mogućem roku”, kazao je on.

U čestitci predsjednika Rumunije Klaus Verner Johanisa se ističe da će ta država nastaviti da podržava evropski put Crne Gore.

“U aktuelnom regionalnom kontekstu, članstvo Vaše zemlje u NATO i usaglašenost sa prioritetima Evropske unije čini vas kredibilnim partnerom posvećenim demokratskim vrijednostima i evropskoj i evro-atlantskoj izgradnji“, kazao je on.

U čestitci predsjednika Indije Ram Nath Kovinda se navodi da su bliski i prijateljski odnosi ove godine dodatno osnaženi imenovanjem ambasadora Crne Gore u Indiji i održavanjem bilateralnih konsultacija o nizu važnih pitanja u oblasti vanjske politike.

“Uvjeren sam da će se saradnja dalje razvijati u narednom periodu na obostranu korist naših zemalja”, rekao je on.

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su predsjednici Litvanije, Letonije, Malte, Kipra, Jermenije, Palestine, Bangladeša, Mongolije, regenti San Marina, kralj Maroka, emir Kuvajta i kralj Tajlanda.

Najčitanije