fbpx
NaslovnicaCrna GoraLitija otkazana, moleban u Cetinjskom manastiru

Litija otkazana, moleban u Cetinjskom manastiru

Podgorica, (MINA) – Litija na Cetinju, koja je bila najavljena za sjutra, otkazana je na sugestiju Uprave policije, a moleban će biti održan u Cetinjskom manastiru, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Litija je, kako se navodi, trebalo da protekne u miru i dostojanstveno, u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija.

„Njen cilj je trebalo da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi vjeroispovijesti“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da će moleban biti održan u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno.

„Ali Litije do Ćipura neće biti, jer MCP pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od Litije uzdrži u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju cetinjske Crkvene opštine.

Argumentacija Policije je, kako su kazali iz Mitropolije, bila da su u posjedu pouzdanih informacija da bi u toku Litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, i da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage.

Iz Mitropolije navode da su policiju upoznali da, sa strane Crkve, kao ni i u drugim gradovima, ne bi bili inicirani nikakvi incidenti.

„Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelijepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u sjenku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenta, litija na Cetinju zasad neće biti održavana“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Cetinjski manastir „bio i ostaje srce ovoga grada i ostaje, kao i do sada, otvoren za sve, bez obzira na nacionalna, ideološka i politička opredjeljenja“.

Najčitanije