fbpx
NaslovnicaCrna GoraLiječenje neplodnosti postupkom medicinski potpomogute oplodnje

Liječenje neplodnosti postupkom medicinski potpomogute oplodnje

Podgorica, (MINA) – Crnogorski građani neplodnost će moći da liječe postupkom medicinski potpomognute oplodnje (MPO) korišćenjem polnih ćelija i tkiva supružnika, kao i poklonjenim polnim ćelijama i embrionima, saopštili su iz Ministarstva zdravlja, navodeći da se time smanjuje rizik po zdravlje žene i djeteta.

Vlada je na sjednici krajem decembra usvojila Predlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Generalna direktorica direktorata za harmonizaciju propisa i međunarodnu saradnju u Ministarstvu, Slađana Pavlović, rekla je da je dosadašnja primjena Zakona o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama iz 2009. godine, ukazala na potrebu potpunijeg uređenja postupka liječenja neplodnosti kod žena i muškaraca korišćenjem polnih ćelija i tkiva bračnih, odnosno vanbračnih supružnika, kao i poklonjenim polnim ćelijama i embrionima.

„Takođe, u skladu sa zahtjevima pacijenata i sa naučnim standardima i dostignućima, potrebno je propisivanje mogućnosti za davanje embriona, tako da bračni i vanbračni supružnici koji su odustali od korišćenja embriona nastalog za njihovu prokreaciju, taj embrion mogu da doniraju drugim bračnim ili vanbračnim supružnicima, za njihovu prokreaciju, na osnovu pisane saglasnosti“, rekla je Pavlović agenciji MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije