fbpx
NaslovnicaCrna GoraLajčak: Napredovati u reformama iz oblasti vladavine prava

Lajčak: Napredovati u reformama iz oblasti vladavine prava

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava da bi dalje napredovala na svom putu ka Evropskoj uniji (EU), kazao je specijalni predstavnik Unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

On se danas sastao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Lajčak je, kako je saopšteno iz Vlade, naveo da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja.

On je kazao da je Crna Gora lider u pregovorima na prostoru Zapadnog Balkana, naglašavajući da je ključ u evropskim integracijama Crne Gore vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije.

“Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa”, smatra Lajčak.

On je ukazao da eventualne promjene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije.

Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu.

On je kazao da je uspjeh Crne Gore veoma važan u kontekstu integracija Zapadnog Balkana, navodeći da je politička tranzicija i mirna smjena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru.

Abazović je rekao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u EU i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana. Jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva Crne Gore u EU“, naveo je Abazović.

On je kazao da članstvo u EU među građanima Crne Gore uživa nikad veću podršku.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, zaključio je Abazović.

Najčitanije