fbpx
NaslovnicaCovid19Kujović: Privremene bolnice možda neće biti korišćene

Kujović: Privremene bolnice možda neće biti korišćene

Podgorica, (MINA) – Razvoj epidemiološke situacije u Crnoj Gori ohrabruje da četiri privremene bolnice, koliko ih je pripremljeno, neće biti korišćene, kazao je član Kriznog medicinskog štaba Aleksandar Kujović.

On je rekao da je u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno hospitalizovano 19 pacijenata, od kojih 12 na Infektivnoj klinici, tri na Internoj, dok su četiri pacijenta u jedinici intenzivne njege.

„Od ta četiri, tri pacijenta su na respiratoru i njihovo stanje je stabilno, onoliko koliko može biti stabilno stanje pacijenta na respiratoru, a jedan pacijent, nlađe životne dobi, je danas ekstubiran i bez respiratora“, rekao je Kujović.

Kako je naveo, danas su otpuštena četiri pacijenta za koja je dvostrukim testom potvrđeno da nemaju COVID-19, dok se za jednog čeka potvrda testa.

Govoreći o privremenim bolnicama, Kujović je kazao da nijedan zdravstveni sistem nije osmišljen tako da može u svakoj vanrednoj situaciji odgovoriti na potrebe za smještaj pacijenata.

On je rekao da su u Crnoj Gori do sada formimare četiri privremene bolnice – dvije u Podgorici i po jedna u Baru i Beranama.

Prema riječima Kujovića, bolnica u podgoričkoj Bemaks areni je potpuno opremljena i za nju je delegiran medicinski kadar.

Kako je kazao, ostale tri – Sprortski centar Morača, Sportska dvorana Topolica u Baru sportska dvorana u Beranama su formirane do nivoa da je ostalo još da se unese medicinska oprema.

„Ostalo je da, u slučaju potrebe, u njih bude unijeta medicinska oprema, što je posao od nekih dva dana“, dodao je Kujović.

On je pojasnio da će sve četiri bolnice biti u potpunosti opremljene samo ako se ukaže potreba za njihovim korišćenjem.

„Na sreću, razvoj epidemiološke situacije do danas nas uvjerava i ohrabruje da te privremene bolnice nećemo ni koristiti. Dakle, spremali smo se za najgori scenario, a nadamo se najboljem“, rekao je Kujović.

Govoreći o situaciju u Vrelima Ribničkim, Kujović je kazao da je u tom naselju zasad registrovan samo jedan slučaj.

“To je pacijent koji je otpušten bez simptoma sa Infektivne klinike. On se trenutno nalazi u ustanovi za institucionalnu izolaciju”, rekao je Kujović.

On je dodao da nijedno dijete sa Vrela Ribničkih dosad nije zaraženo.

Na pitanje koliko je zdravstavenih radnika u Crnoj Gori do sada inficirano koronavirusom, Kujović je kazao da je do sada inficiran 21 zdravstveni radnik.

“Inficirano je šest doktora medicine i jedan doktor stamatologije, 11 medicinskih sestara, jedan farmaceut i jedna radnica na održavanju higijene”, naveo je Kujović.

On je dodao da se ukupno prati 165 zdravstvenih radnika, od čega je 45 ljekara, 114 sestara i šest radnica na održavanju higijene”, dodao je Kujović.

Na pitanje da li se razmatra mogućnost da pacijente sa teškim komplikacijam liječe antitijelima onih koji su opravljeni, Kujović je rekao da je to metoda liječenja koja je u ekperimentalnoj fazi i kao takva u Crnoj Gori nije razmatrana.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić kazao je, odgovarajući na pitanje da li se očekuje porast broja inficiranih, s obzirom na to da Crna Gora ulazi u petu sedmicu od pojave prvog slučaja zaraze, da je pik obolijevanja bio 3. aprila, a da se naredni može očekivati do 27. aprila.

“Taj period je period inkubacije. Svi kontakti koji su ostvareni tada, rezultiraće eventualnim obolijevanjem u periodu od 14 dana”, kazao je Begić .

On je poručio da, ako se građani budu pridržavali mjera kao što je to rađeno do sada, postoji razlog za optimizam i nada da je obolijevanje stavljeno pod kontrolu.

Begić je rekao da su Tuzi primjer pridržavanja mjera koji nigdje u svijetu nije viđen.

On je dodao da nijedna jedina mjera neće biti naglo prekinuta, jer svako naglo prekidanje ima „bumerang efekat“, odnosno sve se lako može opet vratiti.

„Predložićemo postepeno ublažavanje mjera”, kazao je Begić.

Na pitanje koliki je ukupan broj izliječenih u Crnoj Gori, zajedno sa onima koji su bili na kučnom liječenju, Begić je rekao da se čeka na drugi rezultat testa za određen broj pacijenta, i čim rezultati budu gotovi javnost će biti obaviještena.

Upitan da li su registrovali nove klastere obolijevanja od virusa, Begić je kazao da novih klastera u posljednih nekoliko dana nije bilo, a zadnji indeksni slučaj bio je 9. aprila, koji je bio importovan.

Na pitanje da li je koronavirus zabilježen u nekom od domova za stare, Begić je odgovorio da nije registovan nijedan slučaj obolijevanje u tim ustanovama.

Na pitanje o riziku širenja koronavirusa na gradilištima, Begić je podsjetio da se posljednjom naredbom NKT koja se odnosi na to, rizik u značajnoj mjeri smanjio.

“Osobama koje rade na gradilištima propisan je strog režim kretanja i oni nemaju društvene interakcije, osim sa porodicom i kolegama”, kazao je Begić.

Govoreći o broju zaraženih na vjerskom skupu u Doljanima i mjerama koje tim povodom preduzima Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), Begić je rekao da se radi o dvadesetak osoba koje su prisustvovale događaju.

On je podsjetio da su vjerski obredi privremeno suspendovani.

“Okupljanje bilo kakve vrste je neprihvatljiv epidemiološki događaj. Vjerske službe nijesu zabranjene i dozvoljene su u za to predviđenim objektima”, kazao je Begić.

On je, komentarišući povećanje cijena zaštitinih maski u privatnim apotekama, rekao da je lična zaštitna oprema postala strateški značajna i da se sve države grabe oko nje kao ključnog resursa.

“Više puta je rečeno da bilo kakva zloupotreba u smislu ličnog bogaćenja neće i ne smije biti tolerisana od države i treba je oštro sankcionisati”, kazao je Begić.

On je ukazao i na situaciju kada su oba roditelja inficirana koronavirusom, a dijete je zdravo.

“Ako je dijete zdravo, angažuje se šira porodica. Ukoliko ona nije u stanju da void računa, to spada u domen Ministarstva zdravlja i socijalnog staranja. Ipak, mala je vjerovatnoća da se dogodi situacija u kojoj su oba roditelja zaražena, a dijete zdravo”, rekao je Begić.

On je rekao da su ekipe IJZ konstantno na terenu, i da je labaratorija jutros oko tri sata završila analizu uzoraka koji su prikupljeni tokom jučerašnjeg dana i za dane vikenda.

„Iz tog razloga, danas ćemo malo kasniti sa presjekom stanja i sa objavljivanjem rezultata“, rekao je Begić.

On je kazao da se IJZ trudi da ažurno i u realnom vremenu obavještava javnost o rezultatima analiza.

„To je praksa na kojoj ćemo insistirati i u danima koji su pred nama“, dodao je Begić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...