fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrše zakon postavljanjem prosvjetnih radnike iz srednjih škola

Krše zakon postavljanjem prosvjetnih radnike iz srednjih škola


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta krši zakon kada za vršioce dužnosti direktora osnovnih postavlja prosvjetne radnike iz srednjih škola, koji predaju predmete koji se ne izučavaju u osnovnim školama, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

To se do sada desilo u najmanje dvije podgoričke osnovne škole, a najslikovitiji primjer je odluka resora Vesne Bratić da za v. d. direktora OŠ “Savo Pejanović” u Podgorici imenuje Zorana Đukića, nastavnika mašinske grupe predmeta.

Đukić je predavao u podgoričkoj Srednjoj stručnoj školi “Ivan Uskoković”, a imenovan je umjesto dosadašnje direktorice Biljane Krivokapić.

Saradnik na programima u Centru za stručno obrazovanje (CGO) Damir Suljević istakao je da rješenje Ministarstva, kojim se predviđa imenovanje Đukića, “po svemu sudeći, nije donešeno u skladu sa odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju”.

“Zakon propisuje da direktor, odnosno v.d. direktora, pored uslova koji se odnose na licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama i obaveznog radnog iskustva u nastavi od najmanje pet godina, mora posjedovati najmanje VII-1 nivo nacionalnog okvira kvalifikacija, odnosno ispunjavati uslove za nastavnika razredne nastave, nastavnika obaveznog nastavnog predmeta ili stručnog saradnika (pedagog, psiholog ili defektolog)”, naveo je Suljević.

Komentarišući ovo imenovanje, predsjednik podgoričkog Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović je “Vijestima” rekao da je “njegov lični stav u vezi sa izmjenama direktora skola više puta javno objašnjen i samoj ministarki i njenim saradnicima”.

On je kazao i da slučaj OŠ “Savo Pejanović” nije usamljen, bar ne u Podgorici.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je imenovanje Đukića u skladu sa zakonom.

Prema Zakonu, za direktora osnovne škole može da bude birano lice koje ima najmanje VII1 nivo nacionalnog okvira kvalifikacije i ispunjava uslove za nastavnika razredne nastave, odnosno nastavnika obaveznog nastavnog predmeta ili stručnog saradnika (psiholo, pedagog…).
(kraj) žug

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...