fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Za saniranje pustoši potrebno mnogo vremena

Krivokapić: Za saniranje pustoši potrebno mnogo vremena

Podgorica, (MINA) – Za saniranje pustoši koju je Demokratska partija socijalista (DPS) ostavila za sobom nakon 30 godina vladavine, potrebno je mnogo više vremena od tri i po mjeseca rada Vlade, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to kazao odgovarajući na poslaničko pitanje šefa poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije, Danijel Živković, da li se osjeća odgovornim što je stabilnost Crne Gore gotovo na osnovu svih parametara ugrožena, i što se mnogi procesi odvijaju stihijski, bez sposobnosti Vlade da ih kontroliše.

On je kazao da su rezultati nakon 100 dana Vlade alarmantni i zabrinjavajući, da je epidemija eskalirala i izmakla kontroli nadležnih, i umanjen ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

“Prava je prilika da sumiramo rezultate u odnosu na polazište vaše političke platforme. Vi ste premijer koji je morao da blokira Cetinje da dođe na njega, pozdravljate ideju Slavka Perovića na slobodarskom Cetinju sa blokadama. I vi pozivate na mir, stabilnosti i pomirenje. Koliko kontradiktornosti i političkog licemjerstva”, rekao je Živković.

On je kazao da je Krivokapić najkontradiktorniji premijer i da predvodi jednu od najnestručnijih i najnesposobnijih vlada koja se mogla pojaviti u Crnoj Gori, kao i da je počeo da ruši nacionalni sklad time što je izabrao skoro pa jednonacionalnu vladu.

“Vi ste prvi hirotonisani premijer, vas je na tu poziciju dovela crkva. Govorite nam o ugledu u međunarodmoj zajednici, a postavili ste na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) čovjeka sa kontroverznom biografijom, koji je dao na uvid podatke stranim agencijama. Kompromitovali ste ugled ANB-a i međunarodni ugled Crne Gore koji je godinama stican”, naveo je Živković.

On je ukazao da je Krivokapić sa čelne pozicije Savjeta za borbu pritiv koronavirusa smijenio ministarku zdravlja koja je stručno lice, i na tu poziciju doveo sebe.

“Uspjeli ste za tri dana da zadužite zemlju 750 miliona EUR, za dva dana da ugasite nacionalnu avio kompaniju”, rekao je Živković.

Krivokapić je, u odgovoru, kazao da Živković nije postavio pitanje, već politički pamflet, koji sadrži niz neutemeljenih konstatacija o radu Vlade.

“Radi se o klasičnoj zloupotrebi instituta „poslaničkog pitanja“, ali to je već stvar Vaše političke kulture. Isključivo zbog građana, saopštiću Vam sljedeće: Saniranje pustoši koju ste ostavili za sobom nakon 30 godina vladavine, zahtijeva mnogo više vremena od tri i po mjeseca rada Vlade na čijem sam čelu“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da nije saglasan da je u 100 dana rada ova Vlada, na bilo koji način, narušila međunarodni ugled Crne Gore.

„Upravo suprotno, već u drugoj sedmici od preuzimanja dužnosti, boravio sam u Briselu i imao sastanke sa evropskim zvaničnicima, čime smo dodatno afirmisali opredjeljenje Vlade na putu evroatlantskih integracija i odlučne posvećenosti sprovođenju reformi i ispunjavanju obaveza iz evropske agende“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da intenzivni bilateralni kontakti, razgovori koje je imao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, i kontakti na ministarskom nivou potvrđuju otvorenost i spremnost međunarodnih partnera da sarađuju sa ovom Vladom.

Krivokapić je kazao da je DPS svojim činjenjem pokazao da Crna Gora nema većih neprijatelja od njih samih.

„Crna Gora je samostalna i nezavisna od svih, samo nije od vaše bratije, kumova i rođaka koji su kombinacijama i mahinacijama pretakali javna dobra u svoje džepove. Kako možete da volite svoju državu ako ugasite na desetine preduzeća, ostavite bez egzistencije na desetine hiljada građana, ako dovedete d bankrota “Plantaže”, “Montenegroairlines”?“, pitao je Krivokapić.

On je pitao Živkovića da li je patriotski davati sebi plate od nekoliko desetina hiljada EUR, stambene kredite od 300 hiljada EUR, kao i da li je patriotski putovati džabe nacionalnim avio prevoznikom, „a onda licemjerno lamentirati nad njegovom sudbinom kada računi stignu na naplatu“.

„Sve čega ste se uhvatili, propalo je ili je pred propadanjem. Kako stigne koji izvještaj o finansijskom stanju u javnim institucijama – svugdje milionski minusi. Za razliku od imovine vaših partijskih vođa koja raste obrnuto proporcionalno. Vi, kao grupacija, ne umijete da funkcionišete u normalnim i redovnim uslovima“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, poluge moći koje je DPS uspostavio za 30 godina vladanja državom još su u stanju da destabilizuju crnogorsko društvo.

„Jednu po jednu gubite i to vas čini sve nervoznijim iz dana u dan, ali i spremnijim da idete do kraja u svom ekstremizmu“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je DPS-u samo ostalo da spinuje priču o navodnoj ugroženosti države.

„Pošto na vidjelo izlaze sva nepočinstva vaših partijskih saboraca, otimanje društvenih dobara i primjeri besomučnog pljačkanja državnih resursa. Da time svjesno dovedete do društvenog sukoba, a potom se perfidno nametnete kao „miritelji i evropejci“. Na vašu žalost, ovaj put ste pročitani“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da se vladanje DPS-a i satelita svodilo na to da se višemilionske putne petlje volšebno „zaboravljaju“ u projektima, partijski računi plaćaju državnim novcem, a patijskim činovnicima u državnim organima dodjeljuje na stotine stanova, za koje se plaćaju mjesečne rate od po 30-40 EUR.

Živković je, u komentaru, pitao da li se “spržena zemlja”, kako je premijer nazvao Crnu Goru u ekspozeu, može zadužiti 750 miliona na međunarodnom tržištu emisijom obveznica za tri dana.

“Vi i vaša Vlada se ponašate po principu fliper aparata. Odbijate se jedni od drugih, ne znate ni gdje je lijevo ni gdje je desno. Demantujete sebe u roku od deset minuta”, kazao je Živković.

Krivokapić je, na konstatacije da vlast ne zna da upravlja pandemijom koronavirusa, odgovorio da da to niko u svijetu ne zna.

“Kada smo 4. decembra zvanično imenovani, bilo je 11 hiljada zaraženih, a danas ih ima 7,7 hiljada”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da će budžet biti transparentan i da bivša vlast nije željela da dostavi svoje sugestije iako je mogla, jer je, kako je naveo, ne interesuje Crna Gora nego lični džep.

Najčitanije