fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Ustavni sud je partijska organizacija

Krivokapić: Ustavni sud je partijska organizacija

Podgorica, (MINA) – Ustavni sud je jedna partijska organizacija i tamo gdje politika dominira nema pravde, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na konferenciji za novinare rekao da niko ne može ucjenjivati Skupštinu da dostavi ono što treba u roku 15 dana, a što je faktički nemoguće.

“Ako se prisjetimo svih dešavanja oko Ustavnog suda sa pravom možemo da kažemo da je to jedna partijska organizacija i tamo gdje politika dominira nema pravde”, naveo je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ranije danas kazao je da je Ustavni suda poslao zahtjev Parlamentu u kome traži da u roku od 15 dana dostavi odgovor o podnesenom predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Krivokapić je kazao da se u kratkom vremenskom periodu vide razlike, kada Ustavni sud jednim aktom traži od Skupštine da se izjasni za 15 dana, a drugim za 30 dana.

“Ovo je obračun koji je krenuo posredstvom Ustavnog suda koji na izdisaju želi da prigrabi mogućnost da u zadnjem trenutku donese “tobož” legitimne odluke”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da je Crnoj Gori sve moguće, jer neki pokušavaju da kažu da su iznad Skupštine i Vlade.

“To je nemoguće, jer mi gradimo institucije koje će biti institucije povjerenja, sigurnosti i koje će biti iznad svake partije i moćnika”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Vlada je spremna da krene u sve moguće reforme.

On je poručio da partijskog zapošljavanja nema i da se svi zapošljavaju prema sposobnostima.

Krivokapić je kazao da kao zajednica ovu godinu treba da proglase godinom pravde, kao i da će rezultati Vlade biti vidljivi za 200 dana.

On je na pitanje šta će biti ukoliko predsjednik Crne Gore Milo Đukanović opet vrati danas usvojene zakone, on je odgovorio da se to ne može desiti i da to ne dovodi u pitanje.

“Teorijski je to moguće, ali je on politički iskusan i to se neće desiti”, rekao Krivokapić.

Na pitanje da li je čestitao Dan Republike Srpske, Krivokapić je odgovorio da nije.

“Ja sam sticanjem okolnosti 9. januara nazvao predsjednicu bosansko-hercegovačkog entita Željku Cvijanović”, rekao je Krivokapić.

On je dodao i da mu je Cvijanović među prvima čestitala premijersku poziciju.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se niko ne može da igrati sa voljom građana, pa ni Ustavni sud.

“Ako neko misli da će se igrati sa Vladom, premijerom, Skupštinom, to se neće desiti”, rekao je Abazović.

On je poručio da je pravda spora, ali dostižna.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je da će sazvati hitnu sjednicu tog tijela vezanu za tačan datum prestanak mandata sudije Ustavnog suda.

“Ustavni sud je obavezan da šest mjeseci prije isteka mandata obavijesti o tome predlagača”, rekla je Kordić.

Ona je kazala da je Ustavni sud grubo prekršio Ustav i zakon i direktno obmanuo predlagača i doveo u pitanje legalan rad samog suda.

“Ustavni odbor će raspravljati o zaključcima, a zatim obavijestiti Skupštinu. Sjednicu ću zakazati do kraja ove sedmice”, rekla je Kordić.

Najčitanije