fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: U komandom dijelu odgovornosti biće preispitan svaki čin pojedinca

Krivokapić: U komandom dijelu odgovornosti biće preispitan svaki čin pojedinca

Podgorica, (MINA) – Svako ko nije činio kako je trebalo ili ko je mogao a nije učinio biće, na osnovu analiza koje ćemo da uradimo u narednih sedam dana, procesuiran poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je, na današnjoj konferenciji za novinare povodom dešavanja na Cetinju, kazao da je odgovornost mjera odnosa Vlade prema profesionalizmu.

„Na osnovu jednog dana ne možemo imati sve analize, niko neće biti pošteđen, svi koji su se ogriješili na bilo koji način će snositi odgovornost“, kazao je Krivokapić u odgovoru na novinarsko pitanje na koga je mislio kada je rekao u nedjelju ujutru da je u toku državni udar ne samo spolja nego i unutra Vlade.

Upitan da li se spremaju smjene direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova (MUP) Sergeja Sekulovića, Krivokapić je rekao da će u komandom dijelu odgovornosti biti preispitan svaki čin pojedinca koji je „obezbijedio ili nije, uradio ili nije uradio, djelovao ili nije djelovao“.

On je kazao da će to biti odrađeno u narednih sedam dana i dodao niko neće biti pošteđen bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti.

Komentarišući to što je savjetnik predsjednika Crne Gore, Veselin Vesljivić pušten da se brani sa slobode zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kazao da je pravosuđe ostalo jedina zarobljena institucija u Crnoj Gori.

„Ne smijem da odajem takve podatke šta se dešavalo u ovih nekliko dana, ko je šta radio, kako su informacije dolazile do određenih pojedinaca, to je sve rezultat onoga što neko nije uradio blagovremeno“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da tužilaštvo nije doživjelo smjenu i da se ne može govoriti o sudstvu u stanju vršenja dužnosti.

„Ovdje se govori o jednoj selektivnosti i pokušaju da se pokaže nečija moć, svačija moć je prolazna. Vrijeme će pokazati zašto neko nije uradio posao, svi su vidjeli šta se desilo, nije policija kriva kad na nju nasrću“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da ga raduje što niko od policajaca nije izašao izvan zakonskih okvira, dodajući da „bez obzira što pojedinci pričaju – to nije tačno“.

Govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija i raznim scenarijima koji su kružili, Krivokapić je rekao zalagao do zadnjeg trenutka da ustoličenje bude tamo gdje je vjekovno bilo, a po volji mitropolita Joanikija.

„Njednog trenutka ni dlaka na glavi mi nije pomislila da treba da bude drugačije. Ovo je moj stav i članova Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji su većinski podržali ovaj stav. Svakom neka bude na čast kako se ponašao u određenom periodu“, rekao je on.

Na pitanje da li strane ambasade uslovile podršku Vladi, ako dođe do smjene Brđanina i Sekulovića, Krivokapić je rekao da ako međunarodna zajednica postavlja vladu onda je to moguće.

On je kazao da je dobio samo riječi pohvale, i da nikakve uslove ni od koga nije dobio.

Na pitanje ko je komandovao akcijom tokom dešavanja na Cetinju, Krivokapić je rekao da se prelomni trenutak desio se u 4 sata i 30 minuta kada je rekao ide na Cetinje.

„Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema. krenuo komandni proces koji je trajao do 11 časova ujutru. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima“, rekao je on.

Krivokapić je kazao da su svi željeli da vide silu i da na silu odgovore adekvatno, to se nije desilo.

„Propali su planovi onih stratega koji su Crnu Goru doveli u ovu situaciju“, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li je izgladio odnose sa Demokratskim frontom (DF), Krivokapić je rekao da čovjek dijaloga, a ne ucjena.

Komentarišući prisustvo bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića i aktuelnog Đukanovića na Cetinju, Krivokapić je rekao da je to nedopustivo.

„Oni su po logici stvari trebali svojim primerom da pokažu da su predsjednici svih građana. Oni su se pokazali juče i dokazali gdje su, ko su i šta žele. Ovo je bitka za očuvanje interesa, stečenih pozicija, nekih navika, dogovorenih poslova, uskraćenih poslova, to je jučerašnji dan“, ocijenio je Krivokapić.

Govoreći o tome da li MUP i UP imaju njegovu podršku, Krivokapić je odgovorio potvrdno.

„Apsolutno povjerenje imam u policijski sitem Crne Gore, sve ono što je neko trebalo da radi a nije uradio, to će se u sljedećih sedam dana ispitati“, rekao je on.

Na pitanje da li su razlikovale procjene Agencija za nacionalnu bjezbjednost i policije, Krivokapić je rekao da su i jedna i druga služba imale procjene.

„Ne mogu odavati bezbjednosne podatke i jedna i druga služba su imale procjenu, te procjene su govorile – visokorizičan događaj i ima jedan dodatak u nekom drugom u dokumentu sa mogućim nesagledivim posljedicama. To je stalno bilo u našim glava pristuno“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o tome da li je bačen ili ne molotvljev koktel tokom protesta u nedjelju, Krivokapić je rekao da su imali fotogarfiju.

„Da li on stara ili lažna nisam porvjeravao, ali provjerićemo“, rekao je on.

Na pitanje o čemu je razgovarao sa DF-om, prije konferencije za novinare, Krivokapić je kazao da je obavijestio lidere da će u narednih nekoliko dana napraviti analizu i preduzeti odgovarajuće mjere.

„Bez konkretnih spominjanja imena, da ne prejudiciramo nego da to donosimo na bazičinjenica. Oni su dali podršku svim aktivostima i zahvaljujem im na tome“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje ko je naredio hapšenje Veljovića, Krivokapić je rekao da je to učinio on.

„Istine radi ja sam naložio njegovo hapšenje kad sam vidio njegovo djelovanje na Cetinju, i da ne možemo više da se pravimo da vidimo ono što. To sam rekao jednom pomoćniku Brđanina, on me je informisao kada se to desilo, to je istina, sve drugo nije tačno“, zaključio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...