fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić primio ambasadore Švajcarske, Izraela i Japana

Krivokapić primio ambasadore Švajcarske, Izraela i Japana

Podgorica, (MINA) – Švajcarska je najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari, kazao je premijer Zdravko Krivokapić na sastanku sa novoimenovanim ambasadorom te države Ursom Šmidom.

On je, osim Šmida, pojedinačno ugostio novoimenovanog ambasadora Izraela Jahela Vilana i izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Japana Katsumata Takahikoa.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabneta, upoznao ambasadore sa trenutnim prilikama u Crnoj Gori i ključnim prioritetima Vlade, navodeći da je zadovoljan zbog dobrih odnosa koje Crna Gora ima sa te tri zemlje.

On je zahvalio Šmidu na dosadašnjoj podršci u sektoru zdravstva i iskazanoj solidarnosti tokom pandemije COVID-a 19.

“Švajcarska je najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari”, rekao je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno, pozdravio dosadašnja ulaganja švajcarskih investiotora u Crnu Goru, navodeći da očekuje da bilateralna saradnja bude intenzivnija i bogatija i da se razvija putem ekonomske diplomatije.

Krivokapić je kazao da očekuje da se u ovoj godini broj turista iz Švajcarske makar približi onom broju iz prošle i da direktne avio–linije između država budu stabilne.

“Potreba Crne Gore je da mlade iz oblasti IT sektora uputi na usavršavanje u Švajcarsku, kako bi nakon povratka u državu sa sobom donijeli potrebna znanja i vještine”, rekao je Krivokapić.

Šmid je, kako se navodi, pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručujući da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru.

On je kazao da politiku crnogorske Vlade doživljava kao politiku mira, koja je, kako je naveo, faktor stabilnosti u regionu.

Krivokapić je, tokom razgovora sa Vilanom, kazao da Crna Gora i Izrael imaju prijateljske odnose i da će Vlada raditi na njihovom unapređenju.

On je zahvalio na pomoći koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-a 19.

“I upoznao Vilana sa propustima prethodne Vlade, koja nije na vrijeme započela pregovore o vakcinaciji, zbog čega Crna Gora još nije započela imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa”, naveo je Krivokapić.

On je upoznao Vilana sa namjerom Vlade da uđe u proceduru otvaranja ambasade Crne Gore u Tel Avivu, što je Vilan, kako je saopšteno, pozdravio sa blagonaklonošću.

Vilan je zahvalio na prijateljskom potezu koji je 27. januara napravila crnogorska Vlada, ugostivši počasnog konzula Izraela u Crnoj Gori, Miloša Komnenića, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

On je kazao da je uvjeren da je u crnogorskom narodu živo sjećanje na strahote koje je jevrejski narod doživio tokom Drugog svjetskog rata.

Krivokapić je na sastanku sa Takahikom kazao da izuzetno cijeni dostignuća te zemlje u mnogim oblastima.

On je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade stvaranje digitalnog društva, za šta je Japan uzorni primjer.

Krivokapić je naglasio da Vlada želi da stvori uslove da značajni investitori iz Japana dođu u Crnu Goru.

Takahiko je kazao da Japan želi dobre odnose s Crnom Gorom i da podržava njen put ka Evropskoj uniji.

On je naveo i da će Japan raditi na unapređenju saradnje, posebno u oblasti nauke i ekonomije.

Najčitanije