fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Poštovati vrijednosti koje je zagovarao kralj Nikola

Krivokapić: Poštovati vrijednosti koje je zagovarao kralj Nikola

Podgorica, (MINA) – Dužnost svih građana, bez obzira na naciju, vjeru ili ideološku pripadnost, jeste da se oduže kralju Nikoli, tako što će poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas, povodom 100 godina od smrti kralja Nikole I Petrovića, položio vijenac na njegov grob u dvorskoj crkvi Rođenja Bogorodice na Ćipuru, na Cetinju.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je dužnost svih, bez obzira na naciju, vjeru ili ideološku pripadnost, da se oduže kralju Nikoli, tako što će poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, a Crna Gora ih slijedila u kontinuitetu.

„To su slobodarstvo, pravda, potreba da jedni drugima budemo pri ruci u situaciji kada je najteže i da je to put prosperiteta koji vodi Crnu Goru u društvo evropskih naroda“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da želi da iskaže ono što svaki građanin Crne Gore osjeća, a to je, kako je naveo, jedan veliki pijetet prema čovjeku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pjesnik i što je najvažnije – reformator.

„On je kao jedna nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, bio lider nove vizije Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, kralj Nikola je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju i koji mogu da ugrade svoje znanje da bi Crna Gora bila drugačija.

„I zato, imamo prvi put uspostavljene institucije države Crne Gore, od kojih ću nabrojati samo neke: Narodna skupština, Vlada, Državni savjet. A ako se osvrnemo na tri stuba današnjeg svakog sistema, on je ugradio prosvjetu, zdravstvo i pravosuđe“, naveo je Krivokapić.

To je, kako je kazao, bio oslonac da se uspostavi i prva stajaća vojska na prostorima Crne Gore.

Krivokapić je rekao da je kralj Nikola bio čovjek koji je osjećao duh vremena i moderno se odnosio prema tome.

„Uključujući u čitav sistem Crne Gore elektrifikaciju, poštu, radio – difuzni sistem, i naravno nije zaboravljao ono što je najvažnije, a to je drumska infrastruktura“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, potreba današnjeg trenutka je da se ne izdvajaju djelovi koji se odnose na jednu ili drugu stranu.

„Nego da cjelovitim pogledom, na način kako je on to znao najbolje da uradi, ujedinimo i pomirimo Crnu Goru time što ćemo istaknuti da su pravda, sloboda i prosperitet evropski put Crne Gore“, zaključio je Krivokapić.

U delegaciji Vlade bili su i ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, odbrane Olivera Injac i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Najčitanije