fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Nova vlast neće opstati ako bude kršila Ustav

Krivokapić: Nova vlast neće opstati ako bude kršila Ustav

Podgorica, (MINA) – Nova vlast neće opstati ako bude išla suprotno Ustavu Crne Gore, ocijenio je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je, povodom 13. godina od donošenja Ustava nezavisne Crne Gore, kazao da je funkcija Ustava da “ustavi” vlast koja želi da ruši temeljne vrijednosti nezavisne Crne Gore.

Krivokapić je Televiziji Crne Gore kazao da su identitetska pitanja, koja duboko dijele crnogorsko društvo, sada dogovorom tri koalicije stavljena po strani, dok se, kako su naveli, ne steknu uslovi za razgovor o njima, a da će se do tada poštovati Ustav.

Upitan kako, gleda na takvu vrstu sporazuma, Krivokapić je rekao da je Ustavna skupština donijela Ustav Crne Gore nakon referenduma i da je i taj sporazum dokaz koliko je Ustav dobar, prenosi Portal RTCG.

“Oni nijesu odustali što ne žele, nego što ne mogu i ne smiju. Ne mogu da ospore te vrijednosti i onda se traži način da se to ostvari, jer ono što govore je protiv osnovnih vrijednosti Ustava. Ako negirate 9. maj, antifašističke promjene, ako govorite o Crnoj Gori kao srpskoj državi“, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, upravo je funkcija Ustava da zaustavi nekad lošu vlast. „Ustav je ustavio vlast da ruši temelje tog Ustava“.

Upitan da li postoje prijetnje građanskoj, sekularnoj, evroatlantskoj i posebno, antifašističkoj Crnoj Gori imajući u vidu aktuelnu političku situaciju i ustavni koncept, Krivokapić je kazao da će uvijek postojati prijetnje modernim idejama i građanskim konceptima.

Prema njegovim riječima, to postoji i u mnogo većim demokratijama Americi, Francuskoj, Njemačkoj, a posebno u Crnoj Gori koja nakon referenduma nije uspjela da iskoristi i uspostavi utemelji vladavinu prava i socijalnu pravdu.

„Vlast je napravila odličan Ustav ali nije uspjela da sprovede vladavinu prava i socijalnu pravdu i zato se desila smjenjivost vlasti. Ova vlast neće izdržati ako bude išla suprotno ustavu“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije